Köpa husvagn – din guide inför husvagnsköpet

Längtar du efter att upptäcka Sverige med husvagn? Du är inte ensam. Intresset för husvagnssemester har ökat enormt det senaste året. Det kan vara mycket nytt att tänka på när du ska köpa din första husvagn. Vi guidar dig genom beslutet.

Flera husvagnar parkerade på grön gräsmatta

Att tänka på när du ska köpa husvagn

Det är många små och stora saker att tänka på inför att du ska köpa husvagn. Här hjälper vi dig med några av dem, till exempel vilka fördelar och nackdelar som finns med ny respektive begagnad husvagn, vad du ska titta lite extra på, hur ditt körkort gäller och vad du behöver tänka på när det gäller uppvärmning, gasol och vinterförvaring.

Vilken husvagn ska man köpa?

Vilken husvagn som passar just dig kan bara du veta. Avgörande aspekter som du behöver fundera på är storleken, priset, komfort och utrustning, antal sovplatser, planlösning och förvaring. Fundera igenom hur dina behov ser ut, och undersök vilka alternativ som finns inom ramen för din budget.

Köpa begagnad husvagn – eller satsa på en ny?

Den stora fördelen med att köpa begagnad husvagn är förstås det lägre priset. Nackdelen är att den kan ha dolda fel, som du kanske upptäcker först när du börjar använda husvagnen. Särskilt om du funderar på att köpa en gammal husvagn. Därför kan det vara klokt att ta med dig någon kunnig person när du ska titta på husvagnen, innan du köper den. Du ska också be att få titta på husvagnens besiktningsprotokoll från senaste besiktningen.

En viktig detalj att titta på är om tätningen ser heltäckande ut, och om det finns en gällande täthetsgaranti. På så sätt minskar du risken för fuktskada i husvagnen. Undersök också om nya installationer är genomförda på ett professionellt sätt, och om inredning och tillbehör ser välskötta ut. Titta särskilt efter spår av mögel och fukt.

Fräscha upp en gammal husvagn

En gammal husvagn kan fräschas upp med enkla medel. Byt ut gardiner, reparera eller byt ut överdrag till dynorna, måla väggarna invändigt och fräscha upp golven med nya mattor så kan du få en gammal husvagn att kännas som ny.

Ny husvagn – tänk på leveranstiden

Vill du hellre köpa en ny husvagn behöver du vara ute i god tid innan din första planerade campingtur. Ett tips är egentligen att först låna eller hyra en husvagn under sommaren, så du får en känsla för hur du vill ha din nya husvagn. Vad är viktigt, och vad är mindre viktigt? Vad gillar du, och vad gillar du inte? Gör en lista över vad du vill ha, så kan du ägna hösten åt att undersöka olika modeller innan du gör en beställning. En ny husvagn kan ha flera månaders leveranstid.

Oavsett om du köper ny eller begagnad husvagn – se till att du får en grundlig genomgång av hur allt fungerar innan du ger dig ut på din första campingtur.

Körkort för husvagn – räcker din behörighet?

Innan du bestämmer dig för vilken storlek du vill ha på din husvagn, behöver du ta reda på vad ditt körkort tillåter. Du kan förstås utöka behörigheten på ditt körkort hos Transportstyrelsen om det behövs, men det kan i värsta fall vara långa väntetider.

För att ta reda på hur tung husvagn du kan köra med din bil och din körkortsbehörighet, kan du använda Transportstyrelsens släpvagnskalkylator.

Vad ingår i tjänstevikt för husvagn

Reglerna för vad du får köra med olika körkortsbehörigheter hänger ihop med bilens och husvagnens vikt. När man pratar om tjänstevikt gäller det den vikt husvagnen har i driftfärdigt skick, utan last.

Totalvikt på husvagn – vad ingår?

En husvagns totalvikt är summan av tjänstevikten och den maxlast husvagnen är tillverkad och godkänd för. Om en husvagn alltså väger 1 500 kilo utan last, och maximalt får lastas med 200 kilo, blir totalvikten 1 700 kilo.

Gasol i husvagn – vad ska jag tänka på?

Gasol driver ofta kylskåp, spis och ofta värmesystemet i en husvagn. För att undvika gasolläckage som kan leda till olyckor, ska gasolen helst kontrolleras varje år. Gasolkontroll kan man göra på en bilbesiktning, som undersöker alla ledningar och gör trycktest för att upptäcka eventuellt läckage. Det finns också gasolläckagetestare som du kan köpa och använda själv.

Köper du en begagnad husvagn – fråga när gasolen kontrollerades senast.

Du får max ha med dig två gasolflaskor på 30 liter vardera i husvagnen, och de ska förvaras så de bara är åtkomliga utifrån. De ska sitta fast ordentligt, men också vara lätta att lossa utan verktyg.

Uppvärmning i husvagn – hur funkar det?

Det finns olika sätt att få värme i en husvagn när det är kyligt ute. Det vanligaste sättet är att använda gasol, men du kan också få upp värmen med hjälp av el eller en dieselmotor. Värmen kan antingen spridas ut i husvagnen via luftslangar, radiatorer eller vattenrör. Eller så kan den stråla ut från pannan genom ett galler.

Vilket av de här systemen som fungerar bäst beror på olika faktorer. Alla har för- och nackdelar. Exempel på saker du kan fråga om och fundera på när det gäller en husvagns värmesystem är:

  • Hur mycket låter systemet?

  • Hur fort kan du få upp värmen?

  • Vilka olika typer av fel kan uppstå?

  • Hur påverkar systemet luftkvaliteten?

  • Når värmen alla viktiga delar av husvagnen?

  • Hur är tillgången på den energikälla som används?

  • Vilken miljöpåverkan har systemet?

Förvaring av husvagn

En viktig sak att tänka på när du ska köpa husvagn är hur du planerar att förvara den när du inte ska använda den. Dels kan du behöva en lättillgänglig husvagnsparkering under sommarhalvåret, dels behöver du tänka på hur du kan förvara din husvagn på vintern.

Vill du hyra ett varmgarage över vintern behöver du förstås räkna in den kostnaden i din budget. Ska du förvara vagnen utomhus finns den en del att tänka på. Läs vår guide om vinterförvaring av husvagn.

Efter att du köpt husvagn

När du väl hittat din drömhusvagn återstår bara att börja njuta av campinglivet. Men innan du ger dig i väg – se till att din husvagn är rätt försäkrad. Läs gärna mer om vår husvagnsförsäkring.

Ha en fin husvagnssommar!

Husvagnsförsäkring med bonuspoäng

Om du letar efter en försäkring för dig själv, dina grejer och din husvagn, som dessutom kan ge ersättning för avbruten semester, tipsar vi om vår fina husvagnsförsäkring. Välj mellanhel- eller halvförsäkring.

Läs mer om vår husvagnsförsäkring

Se upp med detta när du köper moped

Klass II-mopeder saknar registreringsnummer. Se till att mopeden du köper har typintyg (för svenskt godkänd 30-moped) eller CoC-intyg – intyg om överensstämmelse (för EU-godkänd 25-moped). Jämför mopedens ramnummer med intyget så att det är samma nummer.

Se upp för sidoimporterade mopeder. De ser ut som vanliga mopeder men är inte godkända i Sverige.

Köp aldrig en trimmad moped. Trimmade mopeder är klart överrepresenterade i svåra olyckor med moped. Dessutom gäller varken försäkring eller garantier om mopeden är trimmad.

Försäkring till mopeden

Oavsett vilken moped du väljer så måste du ha en mopedförsäkring för att få köra den. Det minsta du behöver är en trafikförsäkring. Den ersätter ingenting på din egen moped utan täcker främst skador på dina medtrafikanter och deras egendom, till exempel om du kör på en bil. En trafikförsäkring ger också ersättning till dig och dina passagerare om ni skadas i en trafikolycka.

Vanligast och är att man väljer antingen hel- eller halvförsäkring. En halvförsäkring innehåller, förutom trafikförsäkring och trafikolycksfall, skydd för brand och stöld. Helförsäkringen täcker därtill skador på själva mopeden till följd av till exempel trafikolycka, skadegörelse eller om du kör omkull.

ICAs mopedförsäkring är den snabbast växande mopedförsäkringen i Sverige. Den har flera fördelar:

  • Bra försäkring till ett schysst pris – jämför gärna med andra

  • Säsongsanpassad premie – lägre kostnad under vinterhalvåret

  • Ingen självrisk om du har spårsändare

  • ICA-bonus på försäkringskostnaden

Läs mer om ICAs mopedförsäkring

Livsviktiga tips

När du har köpt din moppe och tecknat en försäkring är det bara att tuta och köra, men kom ihåg:

  • Använd alltid hjälm! Dels för att det är lag på det, men framför allt för din egen skull.

  • Trimma inte mopeden! Då gäller varken försäkring eller garantier.

  • Kör aldrig onykter! Förutom att du kan skada dig själv och andra kan du dömas för rattfylleri, vilket t ex kan påverka möjligheterna att få körkortstillstånd.

Källa: Transportstyrelsen