Fem anledningar att serva bilen

Det är visserligen inte lag på att serva bilen regelbundet, men även om kostnaden tillfälligt kan kännas tuff finns det åtminstone fem anledningar till att det lönar sig i slutändan. Här läser du mer om vad som ingår i en bilservice och hur du ska tänka kring att lämna in bilen eller serva den själv.

Kvinna står i köket med telefon i handen och sätter in hörlurar i öronen.

Vad ingår i en bilservice?

Vad som ingår vid ett specifikt servicetillfälle beror på hur gammal bilen är och vad som anges i bilens servicehäfte för det aktuella tillfället. Det är också där det anges hur ofta du ska serva bilen.

Några exempel på sådant som brukar ses över vid en bilservice är:

  • lampor, framför allt yttre

  • vätskor såsom olja, spolarvätska och kylarvätska

  • däck, till exempel mönsterdjup och däcktryck

  • bromsar och tillhörande delar såsom bromsvätska och bromsrör

  • instrument såsom hastighetsmätare, tuta och varningslampor

  • elektronik såsom batteri, ledningar och generator

  • motorn och dess ledningar, filter, axlar, tändstift och avgassystem

  • interiör såsom bilbälten, speglar, dörrar och lås.

Vad byter man vid en service?

Sådant som kan bytas direkt vid servicetillfället är exempelvis lampor och vätskor. Om det behövs andra, större åtgärder på exempelvis en del av motorn tillkommer kostnader för det – men det är helt klart billigare att byta ut en del av en motor än att behöva hantera en som havererat helt.

Måste man serva bilen?

Det finns idag inga lagkrav som säger att du måste serva bilen utan det handlar snarare om att se till att din bil är säker att köra och få den att hålla längre. Ditt försäkringsbolag kan dock ställa krav på att servicen måste utföras för att bilförsäkringen ska gälla fullt ut.

Serva bilen på auktoriserad verkstad, allbilsverkstad eller serva själv?

En auktoriserad verkstad, eller märkesverkstad, innebär att verkstaden servar och reparerar vissa bilmärken enligt tillverkarens anvisningar och har personal som är särskilt utbildad för märket i fråga. Det kan å ena sidan kosta något mer att serva bilen på en auktoriserad verkstad men å andra sidan har de ofta bättre kunskap om just din bil. För att komma billigare undan kan du serva bilen på en allbilsverkstad, de har i regel lägre timtaxa och kan använda alternativa reservdelar.

Går det att serva bilen själv?

Det finns givetvis vissa saker du kan göra själv istället för att låta verkstaden göra det vid en service, till exempel att fylla på spolarvätska, byta till vinter- eller sommardäck, kontrollera motoroljan och byta olje- och luftfilter. En del moment kräver dock att du har vissa verktyg. Det är också värt att komma ihåg att det är fler saker än t ex vätskor som kontrolleras vid en service. En mekaniker kan upptäcka begynnande fel innan de faktiskt uppstår, vilket blir både en energi- och kostnadsbesparing i längden.

Serva bilen själv garanti

Om du har en ny bil som fortfarande har garanti från tillverkaren kan det vara så att bilservice på verkstad är en del av det obligatoriska underhållet för att garantin ska gälla. Det är för att garantin är ett frivilligt åtagande från biltillverkaren och därför kan de själva utforma villkoren för garantin. Kolla därför upp vad som gäller för din bil.

Kostnad för bilservice

Vad det kostar att serva bilen beror på olika saker, bland annat vilken verkstad du vänder dig till, vilket bilmärke du har och vad som ska göras vid servicetillfället. Kostnaden kan variera mellan 1 500 kronor för en basservice ända upp till 10 000 kronor för vissa bilmärken. Du kan enkelt få ett kostnadsförslag online hos en verkstad innan du bokar servicen.

Genom bilfönstret set man pappa med barn på axlarna le och ett annat barn som springer och skrattar.

Bilförsäkring som samlar bonus

Hos oss får du en bilförsäkring som innehåller det mesta, som trafikolycksfall och krishjälp utan självrisk till exempel. Dessutom får du bonus på försäkringskostnaden.

Till ICAs bilförsäkring

Därför ska du serva bilen:

  1. Undvik dyra skador längre fram
    Vid servicen kan mindre fel upptäckas och fixas innan de blir till stora och kostsamma skador. Det kan till exempel handla om komponenter som är slitna och skulle kunna ge skador på motorn om de inte byts ut i tid.

  2. Försäkringen och garantin gäller fullt ut
    För att maskinskadedelen i bilförsäkringen ska ersätta fullt ut behöver din bil ha fått service och underhåll enligt serviceboken. Maskinskyddet i ICAs bilförsäkring gäller de första åtta åren, eller de första 10.000 milen, beroende på vilket som inträffar först. Har du en nytillverkad bil kan garantin påverkas om du skulle skippa en service. Du väljer själv vilken verkstad du vill gå till för att få service. Om det skulle visa sig att bilen behöver repareras behöver du däremot stämma av med ditt försäkringsbolag innan du anlitar en verkstad.

  3. Mindre risk för ombesiktning

    Vid besiktningen testas allt från avgasutsläpp till hastighetsmätare. Skulle fel upptäckas kan du få krav på åtgärd och ombesiktning, eller i värsta fall körförbud. Om du servat bilen regelbundet är risken mindre att råka ut för detta. Känner du dig osäker på hur din bil kommer klara sig erbjuder vissa verkstäder så kallad förbesiktning till ett bra pris.

    Läs mer om att besikta bilen

  4. Lägre bränsleförbrukning

    Har du en bensinbil? Nya tändstift, rena luftfilter, byte av olja och rätt däcktryck gör att motorn jobbar effektivare och blir mer bränslesnål. Det ger också lägre utsläpp!

  5. Bättre pris vid försäljning

    När det är dags att sälja din bil kommer köparen vara mån om att slippa obehagliga och dyra överraskningar. Om du kan visa att bilen fått regelbunden service och underhåll kommer det vara betydligt lättare att få det pris du vill ha. Se exempel på vad en köpare kan tänkas titta efter i vår köpguide för begagnade bilar.

Dags för en ny bilförsäkring?

Med vår kostnadsfria tjänst Försäkringsutmanaren hjälper vi dig att jämföra din nuvarande bilförsäkring med vår för att se vilken som är bäst. Eller funderar du istället på vilken försäkringsnivå du behöver till din bil? Vi hjälper dig att jämföra olika bilförsäkringsnivåer och reder ut skillnaden mellan trafik-, halv- och helförsäkring.

Fler bilrelaterade tips

Köpguide begagnad bil