Välj rätt bilbarnstol

När du ska köpa bilbarnstol finns det många val att göra och mycket att hålla reda på. Här hittar du tips och råd inför ditt köp av bilbarnstol.

Barn i kundvagn på parkering med bil i bakgrunden.

När du ska köpa bilbarnstol finns det många val att göra och mycket att hålla reda på. Ska det vara Isofix eller bältesmontering? Hur länge ska barnet sitta bakåtvänt? Och vad är egentligen I-Size? Här får du svar på dessa frågor och många fler.

Vid en bilolycka är barnen extra utsatta, eftersom deras skelett är tunnare än vuxnas. Dessutom är huvudet större och tyngre i proportion till resten av kroppen. När barnet sitter i en bakåtvänd bilbarnstol blir påfrestningarna på bröstkorgen och nacken oftast betydligt mindre om ni skulle krocka. Om barnet ska sitta i framsätet måste krockkudden kopplas ur.

Steg 1 – Babyskydd

Babyskyddet är praktiskt då man kan lyfta ut det ur bilen och låta barnet ligga kvar. Vanligast är att babyskyddet sätts fast på sätet med bilbältet. Det finns även modeller där man klickar fast babyskyddet på ett bottenfäste som sitter monterat i bilen. Fundera därför på om du enkelt vill kunna flytta babyskyddet mellan olika säten i bilen, eller olika bilar, när du väljer modell. Köper du begagnat eller ärver är det viktigt att veta att hållbarheten för ett babyskydd beräknas till 5-7 år.

Tänk på!
Babyskyddet får inte lutas mot ryggstödet på sätet framför utan ska stå stadigt på sätet.

Steg 2 – Bilbarnstol

En bilbarnstol är säkrare än babyskyddet. Så snart barnet lärt sig sitta utan stöd ska du därför byta. Bilbarnstolen kan vara dyr i inköp och ska kunna användas bakåtvänd upp till att barnet är 4-5 år – eller gärna längre – så det kan vara värt att tänka till när du väljer modell. Beroende på hur stolen är monterad har bilbarnstolarna begränsningar i barnets vikt. En annan begränsning är höjden på ryggstödet. När huvudet sticker upp en tredjedel över kanten på stolen är den urväxt. 

Framåtvänd eller bakåtvänd bilbarnstol

I Sverige rekommenderas bakåtvänd bilbarnstol fram till att barnet är 4-5, gärna längre, eftersom det skyddar barnets känsliga huvud och nacke. Det är nämligen fem gånger så hög risk att ett litet barn avlider eller skadas svårt i en bilolycka om barnet sitter i en framåtvänd bilbarnstol än om det sitter i en bakåtvänd bilstol, enligt transportstyrelsen.

Hur länge håller bilbarnstol?

Man brukar räkna med att livslängden för en bilbarnstol är max 10 år. Det betyder att den inte ska vara mer än fem år när du köper den.

Bilbarnstolar med Isofix-fästen

Dessa stolar förankras med både Isofix-fästen, bygel och stödben. Isofixfästen finns i baksätet i de flesta nya bilar. I äldre bilar kan de monteras av en verkstad. Du kan alltså inte använda stolen i framsätet, eller i en bil utan Isofix. De flesta stolar av den här typer räcker upp till att barnet väger 18 kg.

I-Size

Ett problem med bilbarnstolar är att många tycker de är krångliga att montera i bilen. En felmonterad stol kan i värsta fall vara farlig att använda. I-Size är en relativt ny europastandard som utgår från att bilbarnstolen ska vara enkel att sätta fast på rätt sätt, så att man inte riskerar säkerheten för barnet. De ska gå att använda med i så gott som alla bilar med Isofix-fästen. Stolar med I-Size är märkta med maxlängd istället för maxvikt. Fundera därför på hur länge du vill kunna behålla stolen, så att ditt barn inte växer ur den för tidigt.

Bältesmonterade bilbarnstolar

Förutom bilbältet sätts de här stolarna fast med förankringsband och ofta även stödben. Det kan vara mer komplicerat och tidskrävande än Isofix-montering, så vill man växla mellan olika bilar kan det vara värt att skaffa extra förankringsband som kan sitta kvar. Bältesmonterade bilstolar har oftast 25 kg som gräns, vilket gör att barnet inte riskerar att växa ur den i förtid.

Steg 3 – Bältesstol och bälteskudde

När ditt barn har växt ur bilbarnstolen är det dags att byta till en bältesstol. Den står fritt i bilen och det vanliga bilbältet håller fast både stolen och barnet. Det generella rådet är att vänta så länge som möjligt med att byta till framåtvänt läge och bältesstol, eftersom trycket från bilbältet vid en krock kan bli för stort för det mindre barnets kropp. Med bältesstolen sitter det större barnet stadigt och har bra skydd från sidorna. Från ungefär 8 års ålder kan barnet sitta på en enklare bälteskudde.

När barnet är minst 135 cm får det sitta utan stol eller kudde. Tänk bara på att inte sätta ett barn som är kortare än 140 cm i ett säte där det finns krockkudde.

Bilbarnstol - ålder och lag

Enligt svensk lag ska alla i bilen ha bilbälte, både i framsätet och baksätet. Barn under 135 centimeter ska dessutom använda godkänt skydd: babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Det enda undantaget är korta resor i taxi. Det är föraren som har ansvar för att passagerare under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning. Om inte kan föraren bli skyldig att betala böter per barn.

Källa: NTF


Barn i bil

Vill du ha mer information om barn i bil? Läs om vilka lagar och regler som gäller och få svar på vanliga frågor om barn i bil.

Mer om barn i bil