Besikta bilen - det här gäller

Är det dags att besikta bilen? Vi har samlat information om när du behöver besikta bilen, hur ofta, vad det kostar och mer.

Äldre preson pratar i telefonen och tittar ner på bilen med öppen motorhuv.

Det är inte alltid helt lätt att hålla koll på vad som gäller när det kommer till att besikta bilen. Sedan den 20 maj 2018 gäller nya besiktningsregler i Sverige som bättre ligger i linje med EU:s motsvarande lagstiftning. Kort och gott innebär lagändringen att det inte längre den sista siffran i registreringsnumret som styr, utan månaden då du besiktade din bil sist. Vi reder ut hur besiktning funkar och när det är dags för dig att göra en kontroll på din bil.

När ska bilen besiktas?

När det är dags att besikta bilen beror på din bil. Har du en ny bil, en avställd bil eller kanske en veteranbil gäller nämligen olika regler. Förr i tiden var det sista siffran i registreringsnumret som styrde när det var dags för din bil att besiktas. Idag ska du i regel besikta din bil var 14:e månad. Det är alltså månaden då du besiktade din bil sist som styr.

Det är vanligt att besiktningsfirmor skickar kallelser och påminnelser om när det är dags för dig att kontrollera bilen, men kom ihåg att det inte är något du kan räkna med. Det är nämligen du som huvudsakligen är ansvarig för att hålla koll på datumen. Genom transportstyrelsen söker du enkelt via ditt registreringsnummer och ser när det är dags för dig att besikta bilen nästa gång.

Hur ofta ska man besikta bilen?

Personbilar som är äldre än fem år besiktas i regel var 14:e månad. Du behöver inte vänta till den fjortonde månaden utan kan såklart besikta din bil när du vill. Tänk då på att din nästa besiktning sker 14 månader efter din senaste, så om du besiktar bilen tidigare flyttar du även fram nästkommande kontroll.

Besikta avställd bil

Du kan besikta en avställd bil. Tänk på att köra kortast möjliga väg till besiktningen när det är dags och även att du behöver ha trafikförsäkring på bilen. 

Besiktning ny bil

Har du en ny bil behöver den besiktas senast tre år efter att den först sattes i trafik. Här är det viktigt att du som bilägare håller koll på datumen då du förmodligen inte kommer få en kallelse eller påminnelse från en besiktningsfirma. 

Efter den första besiktningen av en ny bil behöver du inte göra en ny förrän senast 2 år. Därefter besiktas bilen löpande med mellanrum på 14 månader.

Besiktiga veteranbil

Om du har en så kallad veteranbil, alltså att din bil är 50 år eller äldre, besiktningsbefrias den automatiskt om den genomgått en godkänd kontrollbesiktning när den fyllt 50 år. Har du däremot en bil som är över 50 år gammal men som inte genomgått en godkänd kontroll behöver den besiktas och godkännas. Du behöver inte ansöka om besiktningsfrihet, det sker automatiskt.

Körförbud besiktning

Om du har körförbud på din bil innebär det kort att du inte får framföra fordonet på allmän väg. Om bilen är i så pass dåligt skick att den får körförbud bedöms av besiktningsfirmor eller av polis. Undantag görs om du är på väg till eller från besiktning eller reparation med bilen.Tänk då på att du måste ta kortast möjliga väg till och från besiktningen eller reparationen om ditt fordon har körförbud. Du kan också få körförbud på bilen om du inte besiktat den i tid.

Hur går en bilbesiktning till?

Vanligast är att du får hem en påminnelse eller kallelse från besiktningsfirmor att det är dags att besikta bilen. Du bokar då tid på den firma du vill göra besiktningen hos och åker helt enkelt dit med bilen som ska besiktas på utsatt tid. Väl där går en besiktningsperson genom din bil. Du tar en kopp kaffe - firman gör jobbet. 

När din bil besiktas kollar man bland annat på hjulsystem, belysning, bromssystem och mer. 

Tips inför besiktningen

För att undvika onödiga anmärkningar under besiktningen är det bra att själv se över bilen först. Då kan du upptäcka och åtgärda småsaker som annars skulle fångats upp under själva besiktningen. Bland annat kan du se till att...

  • dina vindrutetorkare fungerar.

  • fylla på med spolarvätska.

  • belysning som bromslampa, blinkers, hel- och halvljus fungerar.

  • dina backspeglar sitter fast och inte är skadade.

  • varningstriangeln finns i bilen.

  • bilbältena fungerar.

Lycka till med besiktningen!

Illustration med ICA Försäkrings boxar på hög.

Samla dina försäkringar – få upp till 500 kronor i bonus

Vi vill ge dig som är stammis lite mer. Du får därför bonus på hela din försäkringskostnad. Har du dessutom fler försäkringar hos oss kan du få upp till 500 kronor i extra bonus, varje år.

Så funkar det