Bra att ha i bilen
Med rätt saker i bilen kan du både underlätta i vardagen och göra skillnad vid nödsituationer. Det finns vissa saker som du enligt svensk lag måste ha i din bil, medan andra saker inte är obligatoriska - men ändå väldigt praktiska att ha till hands när behovet uppstår. Läs mer om vilka saker som är bra att ha i bilen.

Ta reda på vilken utrustning bilen har
Det finns ofta en manual till bilen som dels beskriver funktioner, dels listar tillbehör som ska ingå i bilens grundutrustning. Tillbehören kan exempelvis vara domkraft, reservhjul eller däckreparationskit. Läs igenom manualen noga så att du vet hur säkerhetssystemet fungerar om du akut skulle behöva använda det. Säkerhetssystemet kan exempelvis innehålla däcktrycksbevakning eller nödbromsassistans. Finns ingen manual i bilen så kan det gå att hitta online. Många biltillverkare erbjuder digitala versioner av sina manualer på sina officiella webbplatser. Dessutom finns det webbplatser som samlar och tillhandahåller bilmanualer för olika märken och modeller. Det är alltid bra att gå igenom bilen och göra en egen lista för att checka av vad som finns och vad som kanske behöver kompletteras.
Vad måste man ha i bilen enligt lag?
Det är faktiskt bara en sak som du enligt lag måste ha i din bil: varningstriangel. Utöver varningstriangel så finns starka rekommendationer på utrustning som bör finnas i bilen, så som reflexväst, däckreparationskit eller reservdäck. Reflexvästen är väldigt viktig för att du ska kunna göra dig synlig vid vägkanten om du får motorstopp eller måste stanna av annan anledning kvällstid eller vid sämre väderförhållanden. Fler tillbehör som rekommenderas att ha i bilen för ökad säkerhet är första hjälpen-väska och en liten brandsläckare.
Måste man ha varningstriangel i bilen?
Ja – du måste alltid ha en varningstriangel i bilen. Varningstriangeln är det enda du enligt svensk lag måste ha i bilen och den är till hjälp om din bil slutar fungera eller när du av olika anledningar måste stanna vid vägkanten. När du sätter ut din varningstriangel så gör du din bil synlig för andra trafikanter och minskar risken att bli påkörd.
Måste man ha reservhjul i bilen?
Att ha reservhjul i bilen är inte lagstadgat men rekommenderas starkt. Hos många nya bilar ingår däckreparationskit i utrustningen, istället för reservdäck. Att kunna laga ett trasigt däck eller byta till ett nytt ger dig en trygghet på vägen, särskilt när du är ute och kör på avlägsna platser långt ifrån bilmekaniker eller verkstäder.
Första hjälpen väska bil
Att ha en första hjälpen-väska i bilen är riktigt bra, som du snabbt kan plocka fram vid behov när du är på väg. Grundkitet i en första hjälpen-väska brukar innehålla plåster, bandage, antiseptiska våtservetter eller sårtvätt, steril kompress, sårtejp och en liten sax. Det är också bra om det finns en manual för första hjälpen-övningar, så att du vet hur du ska agera i olika situationer. Kontrollera regelbundet att väskans innehåll är komplett och att alla produkter är i användbart skick.
Hos Apotek Hjärtat hittar du flera olika första hjälpen-kit som passar bra att ha i bilen.
Reservdunk diesel eller bensin
Om du skulle råka köra slut på bränsle långt från närmaste bensinstation, kan en reservdunk med diesel eller bensin hjälpa dig att komma vidare utan att behöva vänta på vägassistans. Det är viktigt att använda en godkänd och läckagesäker reservdunk. Förvara dunken på ett säkert ställe i bilen, helst i bagageutrymmet, och undvik att ha den i passagerarutrymmet. Se också till att dunken är ordentligt fastsatt så att den inte rör sig under körning. Kom ihåg att bränsle är brandfarligt, så hantera dunken med försiktighet och undvik att förvara den i direkt solljus eller i extremt varma miljöer.
Kontrollera regelbundet att dunken är i gott skick och att bränslet inte har blivit gammalt. Diesel kan förvaras upp till 6 månader medans bensin håller 3-6 månader, förutsatt att bränslet förvaras korrekt - i en tätslutande dunk som står mörkt och svalt. Ett tips är att skriva datum på reservdunken när du fyller på den.

Utmana din bilförsäkring
Med Försäkringsutmanaren kan du jämföra din nuvarande bilförsäkring med andra och se om det finns bättre alternativ till lägre pris. Logga in med med Bank-ID och följ tre enkla steg så får du reda på om din bilförsäkring är bäst eller om det kan vara läge att byta.
Bra saker att alltid ha i bilen
En bra grundutrustning i bilen kan underlätta vid oväntade situationer när du är ute och kör.
Varningstriangel – Obligatorisk
Reflexväst
Däckreparationskit och/eller extradäck
Startkablar
Multiverktyg
Reservdunk med bränsle
Ficklampa och extrabatterier
Första hjälpen-kit
Dricksvatten – byt ut till färskt vatten regelbundet
Mobilladdare
Powerbank – uppladdad och klar att använda
Bra att ha i bilen på vintern
När du kör bil på vintern är det bra att förbereda dig på oväntade stopp i kyligare väder, eller om du råkar ut för snöoväder där bilen stått parkerad under dagen. Packa bilen med smarta tillbehör för att du själv ska kunna hålla värmen och för att bilen ska kunna grävas fram och komma loss från snö och is.
Varma filtar, en vintermössa och rejäla handskar hjälper dig att hålla värmen om du kör fast
Snöskyffel eller en spade om du skulle behöva gräva fram bilen från snö
En säck med sand kan användas för ge bilen ett bättre grepp när underlaget är halt
Isskrapa och snöborste - givna tillbehör att alltid ha i bilen vintertid
Bra att ha i bilen på sommaren
Den svenska sommaren kan bjuda på väldigt varierande väder. Vissa dagar kan vara riktigt heta med gassande sol och höga temperaturer, medans andra dagar kan bjuda på rejäla skyfall. Därför är det bra att ha tillbehör som både kan svalka under de varma dagarna och hålla dig torr och varm när det regnar.
Extra dricksvatten
Solskydd - både solskyddsfaktor och ett litet parasoll eller paraply
Regnställ
En säck med sand – kan hjälpa för att ge däcken grepp om du kör fast i hal lera
Filt som kan värma under kyliga sommarkvällar eller regnrusk
Bra att ha i bilen på bilresan
Om du ska ut på en längre bilresa så är det viktigt att packa smart! Till att börja med så är det bra att ha den grundläggande packningen för bilen, med saker som varningstriangel, ficklampa, reservbränsle och däckreparationskit. När du ska göra en långkörning blir det extra viktigt med säkerhetsutrustningen då du förmodligen kommer att köra längre sträckor avlägsna från verkstäder och bensinmackar. Se även till att ha viktiga nödnummer och försäkringsinformation tillgänglig i bilen.
Förutom att ha koll på säkerhetsutrustningen så kan det vara bra att ta med sig saker som gör resan bekväm för både dig och dina eventuella passagerare. Kudde och filt kan vara skönt att ha i baksätet, solglasögon till chauffören och några extra powerbanks om ni är flera i bilen som använder mobiltelefoner eller surfplattor. Kom ihåg att det är viktigt att ta pauser för dig som kör och att fylla på med energi under resan, så ladda bilen med bra snacks och ordentligt med vätska. Blir du som chaufför trött när du kör så är det väldigt viktigt att stanna och vila för att undvika olyckor. Om det är möjligt så är det alltid bra att vara två chaufförer på bilresan, för att kunna turas om att köra.
P.s. I ICAs bilförsäkring ingår trafikolycksfall och krishjälp utan extra kostnad och är utan självrisk