Ecodriving – så kör du miljövänligare

Att bilkörning påverkar miljön och klimatet negativt, vet vi. Fordon som går på fossila bränslen släpper ut koldioxid, och är de största miljöbovarna på vägarna. Men även om du kör på el eller biogas finns det vits att köra sparsamt för att utnyttja energin maximalt.

Vit bil parkerad intill skog där en man packar om bakluckan och en kvinna sitter i framsätet.

Miljövänlig körning – hur funkar det?

Bilkörning och miljövänligt är inte två ord som ofta går hand i hand. Men visst finns det sätt att hushålla med bilens bränsle- eller elförbrukning, och köra både billigare och med mindre miljöpåverkan.

Vilket körsätt är bäst för miljön?

Ecodriving innebär att anpassa sin körning för att förbruka så lite bränsle eller el som möjligt. Framför allt handlar det om att utnyttja rörelseenergin och köra lugnt och kontrollerat med god framförhållning.

7 ecodriving-tips – för sparsam körning

För alla typer av bilar:

1. Bromsa så lite som möjligt

Oavsett om din bil går på el eller bränsle, blir körningen mer miljövänligt ju mer av rörelseenergin du utnyttjar. Bromsa så lite som möjligt utan att äventyra säkerheten.  Det handlar om att ha framförhållning i körningen och glida fram i så jämn fart som möjligt.

2. Kör inte för fort

Ju fortare du kör, desto mer energi i form av el eller bränsle går det åt. När det gäller bränslemotorer får det åt upp till 1 dl mer bränsle per mil när du ökar farten med 10 km/h, i hastigheter över 75 km/h. När det gäller elbilar påverkas räckvidden märkbart av hastigheten. Om du sänker farten från 110 till 100 km/h, kan du få mer än en mil extra räckvidd på en laddning.

3. Ta det lugnt med AC:n

Stäng av AC:n när den inte behövs. Förvärm kupén med en kupévärmare om det är kallt ute. Kör du elbil är det bra att förvärma bilen medan den står på laddning, och sedan ta det lugnt med kupévärmen medan du kör. Behåll jackan på om det är kallt, och använd stolsvärme och rattvärme i stället, det är mer energieffektivt.

För dig som kör en bil med förbränningsmotor och manuell växellåda:

4. Hoppa över växlar

Håll koll på varvmätaren och växla upp innan varvmätaren passerar 2 000 varv per minut. För maximal effektivitet kan du hoppa direkt från tvåans växel till fyrans, eller från trean till femman.

5. Tryck inte ner kopplingen i onödan

När du frikopplar förbrukar motorn bränsle. Därför ska du bara använda kopplingen precis när du växlar.

6. Motorbromsa

Släpp på gasen och växla ner innan varvmätaren nått 1 200–1 300 varv per minut, så bromsar motorn farten av sig själv utan att förbruka bränsle. Motorbroms är användbart när du ser att du behöver sakta ner längre fram och inte har en medtrafikant precis framför sig.

7. Motorvärmare minskar bränsleförbrukningen

Har du motorvärmare kan du använda den när det är kallt ute för att värma upp motorn. En kall motor drar mer bränsle och släpper ut mer avgaser än en varm. Är det minusgrader ute kan du behöva slå på motorvärmaren minst en timme innan du ska använda bilen.

Källor: Transportstyrelsen, Körkortonline.se, mestmotor.se, Stockholms Stad (hallbart.stockholm.se)