Köpguide elbil – vad ska man tänka på?
Intresset för elbilar har fått ett uppsving, inte minst på grund av nya skatteregler som gjort bensin- och dieselbilarna dyrare. Är du nyfiken på om eldrift är något för dig? Här är bra saker att tänka på inför köpet av ny eller begagnad elbil och hybrid.
Hybrid, laddhybrid, plug-in-hybrid eller elbil?
Först och främst reder vi ut skillnaden mellan de olika typer som finns på marknaden.
Hybridbilen har både en elmotor och en motor som går på bensin eller diesel. När du kör laddas batteriet till elmotorn, till exempel när du bromsar. Bilen växlar automatiskt mellan de olika motorerna och håller på så sätt ner förbrukningen av bensin eller diesel. Av de här tre elbilstyperna ligger hybridbilen lägst i pris.
Laddhybrid kallas ofta plug-in-hybrid. Den har precis som en vanlig hybrid två motorer, men kan också laddas hemma eller på en laddstation. Laddhybridens batteri har oftast bättre kapacitet, vilket gör att de flesta elmotorer klarar åtminstone 3-6 mil på enbart elmotorn. Det gör att de flesta turer i vardagen blir fossilfria. När du ska ut på längre turer växlar bilen över till bensin- eller dieselmotorn.
Elbilen körs helt och hållet på el. Räckvidden skiljer mellan olika modeller, från ungefär 15 till 60 mil. Du kan ladda den hemma på 8-10 timmar eller snabbladda längs resvägen på ca 30 minuter.
Vilken passar dig?
Om du inte har möjlighet att ladda hemma eller på jobbet är förmodligen hybridbil ett bra alternativ. Vill du framför allt använda bilden för kortare vardagsturer till jobbet, affären och olika aktiviteter är laddhybriden rätt val för dig – förutsatt att du kan ladda ofta. Har du bra laddmöjligheter och kör mycket kan en ren elbil ofta vara en bra affär. Förutom låga driftskostnader kräver elmotorn som regel mindre service och underhåll än en traditionell motor. Däremot är inköpspriset för en elbil högre än för en hybrid eller laddhybrid.
Köpa begagnad elbil
Nu när elbilar börjat etablera sig ordentligt börjar också begagnatmarknaden bli intressant. Med tanke på att elmotorer har färre rörliga delar som utsätts för slitage anses de till och med vara tåligare i längden. Dessutom har oron för att batterierna ska tappa i effektivitet efter några år till stor del visat sig vara obefogad. Be att få titta på historiken i bilens färddator, så att du ser hur mycket el den förbrukar och vad räckvidden faktiskt är. Kolla också tidigare reparationer och eventuella problem. Se slutligen till att du får med alla sladdar som behövs. Eftersom det kan bli dyrt att köpa nya kan det annars vara ett skäl att pruta på priset.
Bilförsäkring som samlar bonus
Hos oss får du en bilförsäkring som innehåller det mesta, som trafikolycksfall och krishjälp utan självrisk till exempel. Dessutom får du bonus på försäkringskostnaden.
Laddning – hemma och på resan
Elnätet hemma i ditt hus har oftast kapacitet att ladda elbilen, men det bästa är att låta en elektriker kolla att ditt elsystem håller för denna belastning under en lång tid. Om modellen klarar att laddas via trefas är det att föredra, då det belastar husets elnät mindre. I ett vanligt uttag laddar du batteriet fullt över en natt. Med en laddbox går det lite snabbare, eftersom den har högre kapacitet. Laddbox ska installeras av behörig elektriker, så räkna i så fall med en extra kostnad för detta.
För att kunna ladda på andra platser behöver du ha med dig en laddkabel i bilen. Kontrollera att kontakten passar EU-standarden för elbilsuttag, det vill säga Typ 2 för normal laddning och CCS för snabbladdning.
Så påverkar du räckvidden
All el som går åt till annat än körningen förkortar räckvidden, till exempel AC på sommaren och värme på vintern. Precis som för en traditionell motor blir förbrukningen betydligt högre när man kallstartar den på vintern. En motor- och kupévärmare gör att du sparar på batteriladdningen. Hur du kör gör också stor skillnad. En lugn och mjuk körstil drar mycket mindre energi än häftiga accelerationer och inbromsningar. Det som påverkar allra mest är hastigheten. Ju snabbare du kör, desto kortare blir räckvidden. På panelen ser du hela tiden hur mycket som förbrukas och vilken körsträcka du beräknas ha kvar.
Dags för en ny bilförsäkring?
Hitta den bästa bilförsäkringen för dig. Genom Försäkringsutmanaren jämför du din nuvarande bilförsäkring med vår och se vilken som är bäst. Eller funderar du istället på vilken försäkringsnivå du vill teckna? Vi hjälper dig reda ut skillnaden på trafik-, halv- och helförsäkring. Jämför bilförsäkringar här.
Källor: Allt om elbil, Elbil Sverige