Hund i bil – det här är bra att tänka på

Har du ofta en lurvig medpassagerare i bilen? Eller lutar det åt en bilsemester med din hund?

Hund i bil är ett smidigt, ofta enkelt sätt att ta sig fram, och generellt mer tacksamt än andra resvägar som exempelvis flyg. Oavsett om du planerar på en längre resa eller om du kör ofta och korta sträckor har vi tipsen för dig som ofta åker bil med din pälskling. Dessutom har vi pratat med bilfantasten och djurvännen Isabell. Hon jobbar som affärsutvecklare inom bilhandeln och ett av hennes uppdrag är att hitta bra lösningar för bilkunder som också är djurägare.  

Lagar och regler

Vi börjar med det viktigaste – säkerheten. När du reser med din hund i bil finns det några lagar och regler som du behöver följa. Vi går igenom dem.

Får jag lämna min hund i bilen?

Du får max lämna din hund tre timmar i stillastående bil givet att det inte är för varmt eller för kallt. Ett tips här är att utgå från din hund. Många hundar kan bli stressade av att lämnas själva eller för att de inte är vana. Du känner din hund bäst.

Under färd behöver du tänka på att rasta minst var sjätte timma och ge din hund vatten.

Får jag ha en lös hund i bilen?

I Sverige får hundar inte resa lösa i bilen. För en säker resa för dig och din fyrbenta kompis behöver hunden resa i en transportbur, bakom ett lastgaller eller sitta fast med en sele i bilbältet.

Hundbur

En hundbur kan vara ett bra alternativ för din hund. Det är viktigt att buren är tillräckligt stor för att din hund ska ligga bekvämt. Isabell berättar om fördelar, bland annat att hundbur kan göra att hunden känner trygghet i att ha sin egen plats.

– Hunden sitter instängd så man kan ha bagageluckan helt öppen om man lämnar bilen i värmen. Jag har laminerade lappar på min bur med namn på hunden och en person som blåljuspersonal ska kontakta ifall det skulle hända något. Buren sitter också fast i lastöglorna i bilen så den inte kan förflytta sig och har man som jag har en låsbar bur så är risken att sin hund blir stulen väldigt liten. Rycker man i en korrekt fastsatt bur så går hela bilens larm, berättar Isabell.

Vidare berättar hon om de nackdelar som hundbur innebär. Bland annat behöver man ofta ha en stor bil för att få plats med buren, eller en liten hund.

– Burar kan kännas som en djungel när man ska köpa. Du ska tänka på både måtten i bagageluckan och om du har nersänkt bagagegolv eller inte. Vad är måtten för just ditt djur? så det är mycket som ska matcha. Jordbruksverket och Länsstyrelsen är bra för de har info om lagar och regler kring måtten.

Sele

Sele kan vara ett bra alternativ för dig som antingen inte har plats med en hundbur eller om hunden av någon anledning inte trivs i buren. Det är också bättre för plånboken och mer flexibelt om du behöver byta bil. En av nackdelarna med sele är hur din hund reagerar om du skulle krocka.

– Vid en eventuell krock kan hunden vara skärrad och ilsken vilket gör att blåljuspersonal kan ha svårt att hjälpa personer vid en personskada. Skulle bältet lossna, gå av eller tuggas sönder av en stressad hund kan hunden av rädsla hoppa ut genom ett krossat fönster och göra sig riktigt illa, berättar Isabell.

Hund i framsätet eller baksätet

Hunden får sitta både i fram- och baksätet så länge du har den fastspänd i sele eller i bur. Tänk på att koppla ur krockkudden om du vill ha din hund i framsätet.

Temperatur i bilen för hund

Enligt lag får du inte lämna din hund i bilen om temperaturen överstiger 25 grader. Bilen blir snabbt varm under sommaren och det är därför viktigt att förebygga överhettning och värmeslag. Lämna inte hunden ensam i bilen en varm, solig sommardag. Hundar och barn kan inte reglera värme och vätskebalans på det sätt som en vuxen människa kan. Att lämna en hund i en varm bil kan i värsta fall innebära livsfara. Behöver du ändå lämna din hund finns det bra och säkra lösningar. Isabell berättar om hur hon gör.

– Mina bästa tips är en silverduk att lägga på bilen för att hålla den sval, Parkera i skugga och veva ner rutorna så det blir korsdrag. Lämnar du hunden i bilen ensam så ska hunden ha tillgång till vatten. Mina hundar har en dubbelbur utrustade med kyldynor. De aktiveras vid tryck och håller sig svala. Jag har en bil med öppningsbart panorama tak samt fjärrstyrd klimatanläggning så jag har det lite enklare att skapa korsdrag alt kyla bilen med klimatanläggningen. Det finns även batteridrivna fläktar som man lägger en nedfryst kylare i som gör att luften som fläktar är kyld som man kan fästa på buren.

Vit hund med lång, krullig päls gäspar stort.

Försäkring för din fyrfotade vän

Vår djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.

Läs mer och köp djurförsäkring

Andra tips för hund i bil

För att underlätta för både dig och din hund kan du vänja din pälskling vid att åka bil, sitta i transportbur och ha på sig selen. Börja först i en stillastående bil och utöka sen resorna.

Tänk på att en del djur blir stressade eller åksjuka av att åka bil. Det kan tränas bort men skulle det inte fungera för din hund så kan din veterinär bedöma djuret och se om åksjuketabletter eller medel mot illamående kan vara en lösning.  

Hundens resväska

Oavsett om du ska på en längre resa eller kör ofta med korta sträckor kan det vara bra att vara förberedd. Här är tips på packningslista för din hund:

  • vatten och vattenskål

  • favoritfodret

  • hundgodis

  • leksaker

  • handduk

  • filt

  • borste

  • fästingplockare

  • Reseapotek

Se till att vara försäkrad

Genom bilförsäkringen skyddar du både dig själv, din bil och ditt djur om något skulle hända. Har du vår hundförsäkring kan du om olyckan är framme bland annat ha rätt till rehabilitering och veterinärvård.