ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt
Från och med januari 2023 ska alla katter vara id-märkta och vara registrerade i jordbruksverket. Det hjälper bland annat till att bortsprungna katter kan återförenas med sina ägare. Här hittar du information om olika sätt att id-märka din katt och hur du registrerar den.
Innan katter är fyra månader ska de idag enligt lag id-märkas och registreras i jordbruksverket. Lagen finns bland annat till för att hjälpa bortsprungna katter att hitta hem igen och även hjälpa hemlösa katter att hitta nya ägare. Du kan välja mellan märkning med tatuering och mikrochip, eller kombinera båda delarna.
ID-märkning med tatuering
Tatuering är den vanligaste metoden för ID-märkning av katter i Sverige. Den görs i örat och veterinären använder en tång. Katten måste få lugnande medel inför märkningen.
Fördel: Vem som helst kan se märkningen.
Nackdel: Efter några år kan ID-numret blekna och bli svårläst.
ID-märkning med mikrochip
Med denna metod injiceras ett mikrochip under nackskinnet på katten, oftast mellan skulderbladen. Chipet sitter kvar hela kattens livslängd, även om det kan flytta sig lite, och ID-numret kan läsas av med en särskild apparat som finns hos de flesta veterinärer.
Fördel: Livslång hållbarhet
Nackdel: Det går inte att se med blotta ögat att katten är ID-märkt. En speciell avläsare krävs.
Glöm inte registrera dina uppgifter
När du märkt din katt, kom ihåg att registrera katten i jordbruksverkets register.
Livförsäkring till din katt
Hos ICA Försäkring kan du välja till livförsäkring till din kattförsäkring. Livförsäkringen kan ge ersättning om din katt dör eller måste avlivas och är utan självrisk.
Försäkring för din fyrfotade vän
Vår djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.