Så valpsäkrar du hemmet
När du ska få hem en hundvalp så finns en del att tänka på och förbereda innan valpen flyttar in. Att skaffa valp är ungefär som att få ett småbarn – du behöver göra i ordning hemmet så att den nyfikna valpen kan utforska sin nya hemmiljö utan risk att skada sig. Läs mer om hur du valpsäkrar ditt hem.

Den första tiden med din hundvalp
När det kommer en ny valp till ditt hem så är det viktigt att se till att bostaden är en säker miljö för din nya lilla familjemedlem. Förutom säkerheten så är det viktigt att tänka på att valpen ska känna sig trygg från start. Den behöver framför allt lära känna dig ordentligt men även andra personer som kanske bor i hemmet eller som ofta kommer på besök. Det är viktigt att låta valpen utforska sitt nya hem i lugn och ro för att vänja sig vid hemmiljöns alla ljud och dofter. Att etablera rutiner för valpen är också viktigt för att ge en trygg tillvaro, så som mattider, regelbundna promenader, lek och träning.
När din valp precis har flyttat in hos dig så är det viktigt att lära känna den ordentligt och vice versa. Avsätt tid för att bekanta dig noga med din nya livskamrat och hur tillvaron ska formas på bästa sätt. När det kommer till sömnen så kan det ta lite tid att vänja valpen vid att sova själv och i början så kan det hända att valpen är lite orolig nattetid. Även om det kan kännas mysigt så finns en risk med att låta valpen sova i din säng då den kan ramla ur sängen och få fallskador. Då är det bättre att placera hundbädden intill din säng, så att du enkelt kan sträcka ner en hand att nosa på om valpen vaknar på natten. Successivt så lär sig valpen att bli mer självständig och kan till slut sova med ro.
Lekhage av kompostgaller till hundvalpen
Om du vill avgränsa hemmet när din valp är precis ny så kan du ganska enkelt bygga en lekhage av kompostgaller. Kompostgaller är flexibla att använda och går oftast att anpassa efter dina behov, för att hålla undan valpen från särskilda områden i hemmet eller för att du ska kunna hålla uppsikt över valpen exempelvis när du behöver laga mat. Det är praktiskt att bygga en fristående lekhage som kan flyttas runt, om du vill kunna använda lekhagen utomhus eller i olika delar av hemmet. Kompostgaller är inte ett särskilt tungt material och gör lekhagen relativt lätt att flytta runt. Med en valphage ger du valpen möjlighet att utforska och leka i en kontrollerad miljö.
Valpskydd när valpen ska bli rumsren
Valpskydd eller valpmatta är ett praktiskt tillbehör när du tränar din hundvalp att bli rumsren och är helt enkelt en matta som fungerar som en liten valptoalett. Dels för att skydda ditt hem mot hundkiss, dels för att lära valpen att den ska kissa på en bestämd plats. Det finns olika typer av valpmattor, både engångsmattor som du kastar efter användning och återanvändbara valpmattor som kan tvättas i tvättmaskin.
Att det händer små olyckor lite här och var i början är helt normalt, men övning ger färdighet! Se till att börja potträna valpen så fort som möjligt genom att placera ut flera valpskydd utspritt i bostaden. Välj ut ett av valpskydden där du vill att valpen ska kissa och ge mycket beröm och kanske en liten godbit när valpen använder den utvalda mattan. Antalet valpskydd kan sedan minskas ner allt eftersom valpen lär sig att gå till samma plats när den behöver kissa eller bajsa. Du kommer att lära dig att känna igen din valps beteende när den behöver uträtta sina behov och på så vis kan du ta med den ut på promenad när du märker att det är dags.
Valpsäkra sladdar i hemmet
Hundvalpar biter och gnager ofta på det mesta i sin väg, så även sladdar vilket kan ge elstötar som i värsta fall kan vara farliga för valpens hälsa. Genom att försöka gömma undan och täcka sladdar och kablar så undviker du risken att din valp får en stöt. Det finns olika sätt att dölja eller få undan sladdar i hemmet, exempelvis med kabellådor, kabelskydd eller kabellister.

Försäkra din hundvalp
Vår hundförsäkring är topprankad i Konsumenternas Försäkringsbyrås oberoende jämförelse och tecknas med fördel redan när din valp är 6 veckor gammal.
När kan min valp gå i trappor?
När valpen är liten så kan den ha lite svårt med benstyrka och koordination. Därför är det bra att vänta med att låta din hundvalp gå i trappor tills den vuxit till sig lite, för att undvika fallskador. Det rekommenderas att vänta med trapporna tills hundvalpen är minst 12-16 veckor gammal. Om du har en trappa i hemmet och det känns svårt att hela tiden hålla uppsikt så kan det vara bra att sätta upp en grind. Var då noga med att kontrollera så att valpen inte kan ta sig igenom spjälor eller galler på grinden. När det är dags för valpen att gå i trappor så behöver den träna i lugn och ro och få tid på sig att testa att gå upp och ner flera gånger, bara något steg i taget.
Valpen biter på allt
Att valpar biter och gnager på saker hör till utvecklingen. Att bita på olika material eller föremål ingår i hundvalpens tandutveckling men fungerar även för att utforska nya saker och olika typer av material. Det blir viktigt att försöka träna valpen vad som är ok att bita på och vad den ska låta bli. Se till att ha flera olika tuggleksaker av olika form och konsistens som du uppmuntrar valpen att tugga på, i stället för exempelvis skor eller inredningsdetaljer. Det går bra att ge tuggben till hundvalpar men tänk då på att inte ge de hårdare varianterna. Hundar under 2 år ska i regel inte tugga på märgben eller andra hårda tuggben eftersom hundens tänder är lite skörare när de är små. Skinnben är oftast det bästa alternativet om du vill ge ett tuggben till din hundvalp. Kom ihåg att hålla uppsikt när valpen tuggar på hundben eller leksaker för att du ska kunna upptäcka om det råkar lossna bitar.
Hur länge biter valpar på saker?
Det är väldigt vanligt att valpar biter på saker extra mycket under de första sex månaderna men kan pågå upp tills att valpen är ett år gammal. Se till att träna din valp ofta att bita på sina leksaker genom positiv förstärkning och små belöningar, för att slippa att få allt för många av dina tillhörigheter söndertuggade.
Giftiga blommor för hund
Det är väldigt viktigt att ha lite extra koll på de växter som kan vara giftiga för din hund att tugga på eller råka äta av, särskilt när du har en nyfiken valp hemma. Försök att håll alla dina inomhusväxter utom räckhåll för din hundvalp. Har du giftiga växter hemma så kan det vara lika bra att ta bort dem helt för att öka säkerheten för din valp. Om du misstänker att din hund har ätit en giftig växt, kontakta veterinär omedelbart.
Fredskalla
Kan orsaka irritation i mun och svalg som kan ge smärta och sveda. Kan även ge valpen magbesvär så som kräkningar.
Garderobsblomma
Kan orsaka magbesvär så som diarré och kräkningar hos din hundvalp men även irritation i mun och svalg.
Gullranka
Kan orsaka kräkningar, diarré och irritation i mun och svalg som kan bidra till att valpen saliverar överdrivet.
Påsklilja
Kan ge valpen diarré och kräkningar men i värsta fall njursvikt. Alla delar på påskliljan är giftiga men allra giftigast är själva löken.
Tulpaner
Kan orsaka kräkningar, diarré och irritation i mun och svalg som kan bidra till att valpen saliverar överdrivet. Alla delar på tulpanen är giftiga men precis som på påskliljan så är själva löken giftigast.
Sagopalm (även kallad kottepalm)
Kan orsaka allvarlig förgiftning hos valpen med symtom så som kramper, leversvikt och i värsta fall koma och dödsfall. Hela växten är giftig men fröna är mest giftiga.
Ny valp – checklista på hundprodukter att ha hemma
Hundsäng – en mysig plats för valpen att sova och vila på, gärna med en gosig filt
Mat- och vattenskålar – gärna med låg kant för att valpen ska nå, tillverkade i rostfritt stål, keramik eller hårdplast
Valphalsband och koppel – För att de små promenaderna ska fungera bra är det viktigt att valpen har ett välsittande halsband och ett stadigt koppel
Hundbajspåsar – En förbrukningsvara som finns i olika varianter. Köp hem många rullar för att slippa att stå utan när det är dags för promenad
Valpmattor – Ett mycket praktiskt tillbehör när din valp ska bli rumsren
Hundbur – För transport och resor men kan också fungera som en trygg plats i hemmet för valpen den första tiden
Hundleksaker – Roliga bollar för aktivering och praktiska bitleksaker att träna med för att försöka undvika sönderbitna skor
Hundschampo – Tänk på att valpens hud är känslig och att hundschampot behöver vara milt och skonsamt
Pälsborste – skaffa en hundborste som är anpassad efter din hundvalps pälstyp
Hos Apotek Hjärtat hittar du många bra tillbehör för livet med hund.
Checklista – bra att planera för din nya valp
Boka tid för valpens första veterinärbesök och nödvändiga vaccinationer
Undersök om det finns möjlighet att anmäla sig till valpkurs där du bor – det är nyttigt för valpens utveckling men också ett bra tillfälle för dig att lära känna andra nyblivna valpägare.
Skaffa en hundförsäkring. ICAs hundförsäkring kan köpas redan från att valpen fyllt sex veckor, och det är bra om hunden är försäkrad från före fyra månaders ålder för att din hund ska få ett mer omfattande skydd när det gäller vissa ledsjukdomar.
Vill du läsa mer om att skaffa hund? Här hittar du vår köpa hund-guide som hjälper dig i funderingar om exempelvis vilken hundras som passar dig. Om du precis har välkomnat din nya pälskling är det läge att köpa en hundförsäkring. Läs mer om hur du hittar den bästa djurförsäkringen här.