Brandsäkerhet i hemmet
Har du koll på brandsäkerheten hemma? Oavsett om du bor i villa eller lägenhet så finns det flera saker att se över för att skapa en säkrare miljö. Läs mer om vad du kan tänka på för att förbättra brandsäkerheten och vad du kan göra om det börjar brinna i ditt hem.
Förebygga brand hemma
För att förebygga brand så är det bra att hålla ett öga på helt vanliga föremål eller aktiviteter i vardagen som i värsta fall kan starta bränder i hemmet. Du vet säkert redan om att vara försiktig med levande ljus och öppen spis. Men det finns fler saker du kan hålla koll på för att öka brandsäkerheten.
Matlagning kan starta bränder
Att råka starta bränder genom matlagning kan gå till på olika sätt. Exempelvis genom att bränna mat på spisen, torrkoka pasta eller ris eller att helt enkelt glömma stänga av spisplattorna om du har en äldre spis. Har du gasspis så är det ännu viktigare att vara noga med brandsäkerheten och alltid ha en brandsläckare eller brandfilt tillgänglig i köket.
Risk för elbrand
Du kan motverka elbrand genom att se efter din hemelektronik, både till funktion, placering och städning runtom. Mobiltelefoner och surfplattor kan exempelvis överhettas och bör inte ligga på långladdning ovanpå textilier så som soffkuddar, filtar eller på sängen. Dra alltid ut laddaren ur kontakten när du laddat klart. Att hålla dammfritt på och runtom din hemelektronik minskar också risken för elbrand. Läs mer om elsäkerhet i hemmet här.
Placering av brandvarnare
Det är viktigt att du ska kunna höra när brandvarnaren larmar under dygnets alla timmar. Därför bör du placera en brandvarnare i närheten av sovrummet, så att du kan höra brandlarmet även bakom din stängda sovrumsdörr när du ligger och sover. Brandvarnaren ska alltid monteras i taket då brandröken stiger uppåt. Har du snedtak så placeras den på innertakets högsta punkt. Att ha brandvarnare i köket är klokt då detta är platsen i hemmet där brand ofta uppstår. Har du en bostad med flera rum så är det också bra att ha fler än en brandvarnare.
Hur många brandvarnare ska man ha?
Sätt gärna upp flera brandvarnare hemma, ju fler rum och kvadratmeter desto fler brandvarnare. Om du har flera våningar i din bostad så ska du givetvis ha brandvarnare på varje våning. Om du bor stort så kan det vara en bra idé med seriekopplade brandvarnare, så att du snabbt märker om det brinner i byggnaden oavsett var du befinner dig i huset. Det finns olika typer av brandvarnare med sina olika för- och nackdelar.
Checklista - Utrustning för ett bra brandskydd hemma
Brandvarnare
Bor du i flervåningshus bör du ha brandvarnare på varje våningsplanBrandsläckare
Ha en handbrandsläckare lättillgänglig, särskilt i nära anslutning till köket eller där du har eld i form av kakelugn eller öppen spisBrandfilt
Med en brandfilt nära till hands kan du själv motverka att en brand sprids eller växerSpisvakt
En bra hjälp i vardagen som hjälper dig att hålla koll på spisen och motverkar överhettning som kan leda till brand
Brandvarnare eller rökdetektor?
När du ska köpa brandvarnare så finns det olika varianter att välja mellan och det kan vara bra att förstå skillnaderna när du vill hitta den brandvarnaren som passar bäst för dina behov. Både optiska och joniserande brandvarnare innehåller rökdetektorfunktioner men fungerar på lite olika sätt.
Optisk brandvarnare
En optisk brandvarnare använder sig av infrarött ljus med avancerade fotocell-system som snabbt upptäcker rökpartiklar i luften. Optiska brandvarnare är bra på att upptäcka pyrande bränder och rök från långsamt brinnande material, som ännu inte utvecklats till öppen låga och kan därför larma i ett tidigt skede. Däremot så kan den optiska brandvarnaren ge falsklarm i dammiga eller ångande miljöer.
Joniserande brandvarnare
En joniserande brandvarnare har en joniseringskammare som innehåller en liten mängd radioaktivt material. Luften i kammaren joniseras av det radioaktiva materialet som i sin tur mäter det elektriska motståndet i luften och upptäcker på så vis rökutveckling. Joniserande brandvarnare är bra på att upptäcka snabbt uppflammande bränder med snabb rökutveckling. Däremot så är den joniserande brandvarnaren mindre effektiva för att upptäcka pyrande bränder.
Seriekopplade och smarta brandvarnare
Seriekopplade brandvarnare är flera brandvarnare som kopplas ihop digitalt med varandra till en slags osynlig kedja. När en av de seriekopplade brandvarnarna upptäcker rök eller eld så aktiveras alla brandvarnare i systemet samtidigt och kan snabbt uppmärksamma dig på eldsvåda var du än är i hemmet. Det finns också smarta brandvarnare som kan vara seriekopplade, men även kopplas upp till ditt WI-FI, integreras med smarta hem-enheter och synkas till din smartphone. Med en smart brandvarnare kan du få notiser i telefonen om det skulle börja brinna när du inte är hemma.
Underhåll och test av brandvarnare
Kom ihåg att kontrollera din brandvarnare med jämna mellanrum. En bra riktlinje är att testa brandvarnaren en gång i kvartalet och detta gör du genom att enkelt trycka på knappen. Om brandvarnaren inte larmar när du testar den så kan du behöva byta batterier eller köpa en ny om den av någon anledning har gått sönder. Se också till att hålla brandvarnaren dammfri både inuti och utanpå genom att dammsuga den då och då. Hållbarheten på brandvarnare är upp till 10 år, så när du köper en ny är det bra att se till att den är eller blir märkt med datum och årtal. Det kan du enkelt göra själv med en märkpenna.
Bo i ro med ICAs hemförsäkring
Hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Hos oss ingår drulle och hela 60 dagar i reseskydd. Dessutom är grundskyddet bäst av alla enligt konsumenternas.se.
Brandsläckare till hemmet
Att ha brandsläckare hemma ger dig en ökad chans att hindra större eldsvådor och motverka att brand sprider sig. Du bör alltid ha brandsläckare i nära anslutning till platserna där eldsvåda oftast kan uppstå, så som köket och rum eller ytor i hemmet där eld finns i form av levande ljus, kakelugn eller öppen spis. Har du en enda brandsläckare ska den finnas nära ytterdörren där alla snabbt kan få tag på den. Vi rekommenderar att du dessutom har en brandsläckare på varje våning om du bor i flervåningshus, varav en i köket.
Vilken brandsläckare ska man ha hemma?
Handbrandsläckare är vanligast att ha i hemmamiljöer och är en bra hjälp som kan räcka långt för att släcka en begynnande eldsvåda. Det finns större och mindre brandsläckare med olika släckeffekt.
Den stora varianten av handbrandsläckare har en volym på 6 kg eller mer och rekommenderas för den lite större bostaden, i villa eller i den stora lägenheten. Tänk på att de större brandsläckarna är ganska tunga och kan vara svåra att flytta på – så ha den alltid placerad nära det riskområdet, för att slippa behöva lyfta brandsläckaren en längre sträcka när den ska användas. En stor brandsläckare har högre släckeffekt än en liten brandsläckare och kan ge ifrån sig släckmedel i 15-20 sekunder.
Små brandsläckare har vanligtvis en volym på 1-2 kg och passar bra i den mindre bostaden eller att placera ett flertal utspritt i den större bostaden. De passar även bra att ha i bilen eller båten och är lätta och smidiga att ta med sig vid behov. De små brandsläckarna är enkla att flytta på om du upptäcker brand någon annan stans i bostaden än just där brandsläckaren är placerad. En liten brandsläckare har lägre släckeffekt än en stor och kan ge ifrån sig släckmedel i 8-12 sekunder.
Skumsläckare eller pulversläckare?
En av de vanligaste varianterna av brandsläckare att ha i hemmet är pulversläckare tack vare att de är mångsidiga och effektiva, med hög släckeffekt och bra räckvidd. De passar särskilt bra för att släcka bränder i fibrösa material, exempelvis tyg, papper och träfiber men är också säkra för att släcka brand i elektrisk utrustning. Pulversläckare är oftast så kallade ABC-släckare, där ”ABC” motsvarar vilken typ av brand som släckmedlet kan användas för; bränder av klass A, B och C.
Brandsläckare med skum är mycket effektiva mot bränder i fasta material, så som trä, plast eller metall. Skummet kyler ner och förhindrar återtändning. Skumsläckare lämnar mindre rester än pulversläckare och är därför lättare att städa upp efter. Viktigt att veta är att skummet kan leda elektricitet vilket gör att skumsläckare inte lämpar sig för att släcka elbränder eller bränder precis intill elektronisk utrustning. Skumbrandsläckare är frostkänsliga och bör inte förvaras utomhus eller i ouppvärmda utrymmen under vintern.
Släckmedelsklassificering för olika kategorier av brand
När du ska köpa en brandsläckare till hemmet så bör den vara minst A- och B klassad. Här kan du lära dig vad de olika brandklasserna betyder.
Brandklass A – För bränder i fasta material så som trä, papper och textilier.
Brandklass B – För bränder i lättantändliga vätskor så som bensin, olja och färg. Dessa bränder sprider sig snabbt och kan vara svåra att släcka.
Brandklass C - För bränder i gaser så som naturgas, propan och butan. Gasbränder kan vara explosiva och kräver speciella släckningsmetoder.
Hur länge håller en brandsläckare?
Kontrollera brandsläckaren minst en gång om året för att se om den har skadats, blivit använd eller om tryckmätaren visar rött. Då bör brandsläckaren bytas ut eller lämnas in för service hos auktoriserad tekniker. Skumsläckare bör i regel bytas ut var femte år, medan pulversläckare har en livslängd på 10-15 år. För att se till att pulversläckaren ska kunna ge sin maximala släckeffekt bör du med jämna mellanrum kolla så att pulvret inte klumpas eller packas i botten. Det gör du genom att vända den upp och ner några gånger.
Placering av brandfilt
En mindre brand som inte hunnit sprida sig kan du kväva snabbt och effektivt med en brandfilt, särskilt vid köksbränder. Därför är det bra att ha en brandfilt i köket på en lättillgänglig yta så att du snabbt kan plocka fram den vid behov. Att placera en brandfilt på en central plats i bostaden är en bra idé, för att du smidigt ska kunna nå den om det börjar brinna. Har bostaden flera våningar så bör du ha en brandfilt på varje våning. Materialet i brandfilten består av en kombination av glasfiberdukar och tätskiktslager som effektivt låter dig kväva elden utan att du bränner dig på händerna. Lägg filten bestämt över elden och tryck med händerna ovanpå för att släcka den. Här hittar du tips om hur du kan släcka elden om det börjar brinna
Brandövning hemma skapar trygghet
För att alla i hushållet ska veta vad de ska göra om det skulle börja brinna hemma, är det bra att öva. Precis som i skolan och på arbetsplatsen. Kom överens om vilka utvägar som kan vara bra att använda, och var ni ska samlas för att vara säkra på att alla kommit ut. Genom att ha övat kommer ni snabbare ut ur huset eller lägenheten om det verkligen skulle börja brinna.
Brandövning med barn
Att lära barnen hur de ska agera om det börjar brinna är viktigt, så att de vet vad de ska göra även om en vuxen inte är i direkt närhet. Förklara för barnen vad som kommer hända, till exempel om de ska försöka ta sig ut själva eller ropa på en förälder. Prova hur det är att krypa för att undvika rök, och vilka utgångar som fungerar bra beroende på var branden är störst.
Brandsäkerhetsregler för barn
Se till att barnen upprepade gånger får lära sig utrymningsvägar och återsamlingsplats
Aldrig gömma sig för elden
Ropa på hjälp, högt och flera gånger
Alltid krypa längs med golvet om rummet blir rökfyllt
Aldrig åka hiss i ett brinnande hus
Aldrig gå tillbaka in i det brinnande huset för att hämta någonting