Hyra ut stuga och fritidshus – tips och råd
Funderar du på att hyra ut stugan eller fritidshuset? Då har vi några värdefulla tips på vägen.
Uthyrning kan vara en bra lösning om du föredrar att ditt semesterboende används istället för att stå tomt när du själv inte är där. Det är dessutom ett smart sätt att dryga ut ekonomin. Men innan du börjar leta efter hyresgäster via annonser och uthyrningstjänster finns det några saker att hålla koll på. Vi har tagit fram några tips och råd som hjälper dig att komma igång.
Kontrollera tillstånd och regler
Den tråkigaste, men kanske allra viktigaste, delen vid uthyrning är att du har tillstånd från fastighetsägaren att hyra ut. Om ditt fritidshus är en del av en exempelvis en samfällighetsförening kan du behöva söka tillstånd för att få hyra ut det. Är det istället du själv som äger stugan eller fritidshuset kan det vara bra att fundera en extra gång på om du är bekväm med att någon annan ska vistas i ditt semesterparadis.
Hyra ut privat eller via förmedlare
Nästa steg att hitta hyresgäster. Antingen kan du sköta annonsering, förfrågningar, bokningar, kontrakt och betalning på egen hand eller så kan du använda dig av en förmedlare som hanterar de delarna åt dig. Det finns så klart fördelar och nackdelar med båda sätten, och vilket som passar dig bäst beror framför allt på hur mycket tid du vill lägga på allt omkring uthyrningen.
Den främsta fördelen med att använda en förmedlare är att de sköter i princip allt. De har också stora plattformar med många användare, vilket innebär att fler kan hitta och hyra din stuga. Nackdelen är då att en del av intäkten går till förmedlaren. Om du vill hyra ut privat behöver du själv hantera allt det administrativa, men å andra sidan får du behålla hela hyresintäkten.
Hyressättning
När det kommer till hyressättning måste du normalt sett ta hänsyn till vad som är en skälig hyra. Det innebär att hyran inte får vara högre än de kostnader du har för huset. Men när du hyr ut för fritidsändamål och hyresperioden är kortare än nio månader har du numera större frihet när det kommer till hyresnivån.
Skatt och avdrag vid uthyrning
Du kan hyra ut din stuga eller ditt fritidshus skattefritt för upp till 40 000 kronor om året. Dessutom kan du göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. Om du hyr ut för mer än 40 000 kronor behöver du skatta 30 procent på det överstigande beloppet. Det kan vara lite krångligt att sätta sig in i, men du kan enkelt räkna ut om och hur mycket skatt du ska betala via Skatteverkets smarta beräkningstjänst.
Bo i ro med ICAs hemförsäkring
Hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Hos oss ingår drulle och hela 60 dagar i reseskydd. Dessutom är grundskyddet bäst av alla enligt konsumenternas.se.
Se över dina och hyresgästens försäkringar
De flesta fritidshusförsäkringar ersätter sannolikt skador som kan uppstå vid exempelvis brand, inbrott eller vattenskada oavsett om det är du själv eller en hyresgäst som vistas i stugan. Däremot finns en viktig skillnad: Eftersom hyresgästen har din tillåtelse att vistas i huset får du förmodligen ingen ersättning från försäkringsbolaget om gästen avsiktligt förstör eller stjäl dina saker. Kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag vad som gäller för dig.
Om det skulle bli inbrott i stugan under uthyrningen och hyresgästens saker stjäls, kanske det inte täcks av din försäkring. Det kan därför vara bra att hyresgästen har en egen hemförsäkring.
Du som har din fritidshusförsäkring hos oss behöver meddela oss att du ska hyra ut, även om det bara är en kort period.
Förbered stugan för uthyrning
Innan de första hyresgästerna anländer kan det vara bra att förbereda stugan eller huset genom att exempelvis ta bort personliga saker som du är extra rädd om. För att underlätta för gästerna kan det också vara en god idé att lämna instruktioner om hur tvättmaskin, diskmaskin och andra apparater fungerar. Tips på aktiviteter och sevärdheter i området brukar också vara ett uppskattat inslag.
Lycka till med uthyrningen! Vi finns alltid ett samtal bort för stöd och råd när du ska hyra ut din stuga eller ditt fritidshus.
Mer läsning
Är du rätt försäkrad?
Vi kan kontakta dig för en försäkringsgenomgång och se till att du är rätt försäkrad eller hjälpa dig att räkna fram ett pris på en ny försäkring.