Stöldskydda din cykel och håll tjuvarna borta

Intresset för cykling har skjutit i höjden de senaste åren då allt fler väljer att använda cykeln både som transportmedel och för träning. Tyvärr är cyklar också ett attraktivt byte för tjuvar, men det finns en hel del du kan göra för att minska risken att bli av med din cykel.

Man går i trapphus bärande på cykel.

Det är alltid trist och kostsamt när någon stulit ens cykel och även om din bostadsrättsförsäkringhemförsäkring för hyresrätt eller villaförsäkring kan täcka en del av kostnaden, behöver man alltid betala en självrisk till försäkringsbolaget. Om du köpt en dyr cykel kan det vara värt att kolla upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller, då ersättningsnivåerna kan variera kraftigt.

Minska risken för cykelstöld

Vårt bästa tips för att minska risken för cykelstöld är att göra det så svårt som möjligt för tjuven. Nedan listar vi åtta konkreta åtgärder som kan hjälpa dig med det.

  • Använd ett lås som är godkänt av SSF Stöldskyddsföreningen.

  • Lås fast cykeln i ett fast föremål och se till att du får med både cykelns ram och hjul i låsanordningen.

  • Välj en öppen plats där det rör sig folk när du parkerar din cykel.

  • Ta med dig batteriet till din elcykel när du har parkerat den såväl utomhus som i ett förråd.

  • Skruva loss sadeln och ta med den.

  • Använd en GPS-tracker.

  • Om möjligt, förvara din cykel inne i hemmet eller i ett förråd.

  • DNA-märk cykeln och framför allt dess mest stöldbegärliga delar.

Stöldmärkning knyter din cykel till dig

Något som kan göra det lättare för polisen att avgöra om det är din cykel man har hittat, är att DNA-märka den med till exempel Stöldskyddsföreningens DNA-märkning. Det är enkelt att utföra och samtidigt väldigt svårt för en tjuv att få bort. Sätt också fast de medföljande klisterlapparna på din cykel som visar att den är DNA-märkt – det kan ha en avskräckande effekt.

Ett annat tips är att måla ett märke med en permanent- eller spritpenna på din cykel, gärna lite undangömt. Fotografera sedan märket med din mobil, så att du har något att visa polisen om du skulle bli av med din cykel. Då blir detta ett unikt märke som knyter din cykel till dig. Det kan också vara bra att skriva ned cykelns ramnummer, det kan hjälpa dig att få tillbaka din cykel om den skulle försvinna.

Pappa häller upp mjöl till barn vid frukostbordet. Två barn sitter ner och ler.

Bo i ro med ICAs hemförsäkring

Hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Hos oss ingår drulle och hela 60 dagar i reseskydd. Dessutom är grundskyddet bäst av alla enligt konsumenternas.se.

Läs mer om våra hemförsäkringar

Vad är ett godkänt cykellås?

Ett godkänt cykellås är ett lås som är certifierat enligt SSF:s normer. Det innebär att låset ska vara märkt med särskilda symboler från SSF som visar att det följer SSF 011, SSF 014 eller SSF 022 lägst klass 2.

Att ha ett godkänt lås till din cykel är viktigt både för att förebygga stöld och ofta en förutsättning för att ditt försäkringsbolag ska ge ersättning för din cykel om du skulle bli av med den. I ICAs hemförsäkring ingår ersättning för din cykel till ett värde uppemot 50 000 kronor, under förutsättning att du hade låst fast den med just ett certifierat lås när den stals.

När det kommer till själva låset finns det olika typer att välja mellan. Några av de vanligaste är

  • kabel- och vajerlås

  • bygellås

  • kättinglås

  • vikbara lås.

Läs gärna SSF:s sammanställning av olika typer av lås för att hitta det som passar dig bäst.

Vad kollar tjuven efter?

Ju högre värde din cykel har, desto mer stöldbegärlig är den. Vissa modeller och framför allt dyrare elcyklar är särskilt intressanta för tjuvarna. Om de kan tar de hela cykeln men i vissa fall kan de också vara ute efter särskilda delar såsom sadel, däck eller lampor. Även om det kan ligga en del planering bakom en stöld är det inte heller ovanligt att cyklar stjäls oplanerat på natten för snabbare transport än till fots. Vid sådana tillfällen är det extra bra att ha ett lås eftersom den spontana tjuven förmodligen inte har med sig verktyg för att kunna bryta upp ett lås.

Har du redan blivit utsatt för cykelstöld? Läs vad du ska göra när din cykel har blivit stulen.

* Källa: Brottsförebyggande Rådet (BRÅ)