Stulen cykel? Så gör du

Fler och fler väljer att cykla till jobb, skola och fritidsaktiviteter. Det är förstås positivt för både hälsan och miljön, men det har också gjort att antalet cykelstölder ökat de senaste åren. Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten. Så – vad gör du om du får din cykel stulen? Vi guidar dig.

Kvinna lyfter upp cykeln in i en trappuppgång

Anmäla cykelstöld

Det är viktigt att du anmäler cykelstöld till polisen, annars kan du inte utnyttja eventuella försäkringar. Att du polisanmäler cykelstölden är också en förutsättning för att du ska kunna få tillbaka din cykel om någon hittar den, framför allt om du har angett cykelns ramnummer i anmälan.

Du anmäler cykelstöld enklast på polisens hemsida.

Stulen cykel – försäkring som täcker

De flesta har en hemförsäkring som täcker cykelstöld. Du kan dessutom ofta köpa till en försäkring i cykelaffären om du köper en ny cykel. Innan du tackar ja till en sådan, undersök vad som redan ingår i din hemförsäkring. Det som kan skilja mellan olika försäkringar är till exempel självrisk, åldersavdrag och maxersättning.

Täcker min hemförsäkring cykelstöld?

De flesta hemförsäkringar ger ersättning vid cykelstöld, men villkoren ser olika ut. Har du din hus- eller hemförsäkring hos oss kan du få ersättning med upp till 50 000 kronor, beroende på cykelns värde och ålder. Vi gör åldersavdrag enligt en tabell som du hittar i försäkringsvillkoren.

Om cykeln blir stulen på annat sätt än vid ett inbrott i din bostad, är självrisken 20 procent av skadekostnaden, men lägst den grundsjälvrisk du valt (normalt 1 500 kronor). Vid inbrott är det grundsjälvrisken som gäller.

Anmäl stulen cykel till försäkringsbolaget

Så snart du anmält cykelstölden till polisen, ska du göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.
Det här behöver finnas med i skadeanmälan:

  • Kopia på polisanmälan.

  • Kvitto, orderbekräftelse eller garantibevis som visar var, när och till vilket pris du köpte cykeln.

  • Cykelns ramnummer, fabrikat och modell, om det inte framgår av kvittot.

  • En beskrivning av om cykeln var låst, och med vilket lås, när den blev stulen.

  • Du får också gärna skicka med en bild på cykeln, om du har.

Spåra stulen cykel

Det är inte lätt att få tillbaka en stulen cykel, men det finns saker du kan göra:

  • Bevaka cykelannonser på exempelvis Blocket och Facebook direkt, för att upptäcka om din cykel dyker upp. Kontakta polisen om du hittar en annons där din cykel till salu.

  • Berätta om stölden på dina sociala mediekonton med en bild eller beskrivning av cykeln, så ditt nätverk kan hålla utkik.

  • Har du stöldskyddsregistrerat cykeln, anmäl stölden till det företag du registrerat den hos.

  • DNA-märk din cykel , så blir den lättare att identifiera. DNA-märkning har också en avskräckande effekt och kan förhindra cykelstöld.

Här kan du läsa mer om vad du kan göra i förebyggande syfte, innan cykeln blir stulen: Stöldskydd för din cykel – håll tjuvarna borta

Hittat stulen cykel – vad händer sen?

Har du hittat någon annans cykel som du tror är stulen, kontakta polisen och ge så mycket information du kan.

Om du köpt en cykel som visar sig vara stulen, kan du behöva lämna den till den ursprunglige ägaren utan ersättning. Begär alltid att få se inköpskvitto när du köper en begagnad cykel, och se till att det står rätt ramnummer på kvittot.

Om din stulna cykel blir hittad efter att du fått ersättning från din försäkring, tillhör den försäkringsbolaget. Du kan ha möjlighet att köpa tillbaka den, så kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på hur du gör.

Källor: Brå.se, polisen.se

Pappa häller upp mjöl till barn vid frukostbordet. Två barn sitter ner och ler.

Bo i ro med ICAs hemförsäkring

Hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Med vår hemförsäkring får du ett omfattande skydd. Vi är dessutom topprankade hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Läs mer om våra hemförsäkringar