Barnsäkerhet – så kan du förebygga olyckor
För att undvika att ditt barn råkar ut för olyckor och skadar sig är det viktigt att skapa en barnsäker tillvaro. Det finns flera saker du kan tänka på och göra för att känna dig mer trygg i vardagen med barn. Läs mer om hur du kan förebygga olyckor för ditt barn och minska risken för skador.

Hur kan man förebygga skador?
Att vara uppmärksam i vardagen är såklart ett enkelt råd att ge, men det finns mer du kan göra för att se till att ditt barn inte skadar sig. Med tillbehör som kantskydd på bord och hyllor kan barnen leka mer fritt, med en minskad risk att slå sig illa i farten. När det kommer till utomhusaktiviteter och sport så är det viktigt att hålla koll på säkerhetsutrustning så som hjälmar, knäskydd och annat som kan vara bra i barnens olika aktiviteter. Att uppmuntra lek och rörelseglädje är bra och lättare att göra när du vet att du har koll på säkerheten. Har ni en studsmatta på tomten? Här kan du läsa mer om hur barnen kan studsa säkert.
Skydd mot brännskador
Att råka ut för brännskada är jobbigt, både för barn och vuxna och är såklart någonting alla vill slippa. För att förebygga brännskador hos barn så behöver du se till att barnen inte kommer i kontakt med heta ytor som kan finnas lite varstans i hemmet. Brännskaderisk finns givetvis i köket men kan också finnas på andra ställen i hemmet, så som hos en lock- eller plattång i badrummet, ett påslaget strykjärn eller en öppen spis i vardagsrummet. Att hålla 100% uppsikt är svårt, därför finns olika typer av skyddsutrustning du kan använda i hemmet. Det kan också vara bra att vara förberedd om olyckan är framme, med medicinsk utrustning som kan lindra brännskador och underlätta läkning. Hos Apotek Hjärtat hittar du olika tillbehör för brännskador som är bra att ha i första hjälpen-väskan.
Kaminskydd
Om du har barn i ett hem med öppen spis så är kaminskydd eller gnistskydd ett måste om du vill undvika att barnet ska komma för nära elden. Det finns olika typer av skydd du kan använda för just din eldstad. Kaminskydden är ofta designade som en typ av staket som hjälper till att hålla barnen på avstånd till elden. Gnistskydd är mer täta och fungerar för att undvika att gnistor hoppar ut från elden – de kan dock bli heta och ge brännskador vid beröring. Vill du vara extra säker så kan du använda både gnistgaller och kaminskydd, särskilt när barnen är små.
Elementskydd
Både vatten- och elelement kan bli väldigt varma och i värsta fall orsaka brännskador. För att vara på den säkra sidan finns elementskydd som låter dig täcka elementen på ett säkert sätt – utan att minska värmen i rummet. Att ha ett elementskydd i barnrummet är särskilt bra för att undvika att ditt barn ska bränna sig på elementet under lek och pyssel. Har du element med vassa kanter så kan ett elementskydd även hjälpa till för att minska skador om barnet råkar ramla mot det. Kontrollera regelbundet att elementskyddet sitter ordentligt och inte har lossnat.
Jordfelsbrytare
Att ha jordfelsbrytare hemma ger en ökat säkerheten för hela familjen. Genom att jordfelsbrytaren bryter strömmen vid elektriska fel kan den exempelvis motverka brand och elstötar. Se till att ha jordfelsbrytare installerade i alla rum med elektriska apparater för att vara extra säker och testa dem regelbundet för att säkerställa att de fungerar ordentligt.
Petskydd för eluttag
Små barn är nyfikna, inte minst på spännande utrymmen och små håligheter. För att motverka elstötar så är petskydd en bra säkerhetsanordning att sätta på eluttagen hemma och finns i olika design och funktion. Petskydd är dessutom enkla att installera och låter dig använda eluttagen som vanligt, men utan att ditt barn kan peta i det med fingrar eller spetsiga föremål. Kom ihåg att kolla att de sitter ordentligt på plats med jämna mellanrum. Få koll på elsäkerheten i ditt hem.
Hällskydd och spisskydd för säkrare matlagning med barn
Att laga mat med barn hemma kan ibland vara lite hektiskt och det kan vara svårt att ha full koll på spisen precis hela tiden. Oavsett vad du har för spis så kan det vara bra att sätta på ett spisskydd som motverkar att barnet kommer åt heta spisplattor, kokande kastruller och stekheta pannor som snabbt kan råka bränna små fingrar. Spisskydd finns i olika modeller, både för fristående spisar och hällskydd för olika typer av spishällar.
Barnsäkert ugnslås
För att ge lite sinnesro under matlagningen i småbarnsfamiljen så är ett ugnslås en riktigt bra säkerhetsanordning att ha i köket. Många ugnsluckor är lätta att öppna, även för barn som riskerar att bränna sig på varma plåtar eller heta ångor. Med en spärr till ugnsluckan eller ett ugnslås förhindrar du en av flera olycksrisker i köket och kan laga mat med (kanske lite mer?) ro.
Visste du att köket är den vanligaste startplatsen för eldsvåda i hemmet? Läs mer om hur du kan minska brandrisken i köket.

En av Sveriges bästa barnförsäkringar
Ditt barn är värd det bästa skyddet redan från start och vi erbjuder en av Sveriges bästa barnförsäkringar. Enligt Konsumenternas Försäkringsbyrås oberoende jämförelse får vi högst betyg av alla barnförsäkringar på marknaden.
Förebygg drunkningsolyckor hos barn
Ett allvarligt, hemskt och därför viktigt ämne att beröra när man ser över säkerheten för barn är drunkningsolyckor. Att barn alltid ska ha rätt flytväst på sig när de åker båt är givet. Rätt flytväst för ditt barn är den typen som sitter spänd i grenen för att förhindra att den glider av, men den ska även ha rätt viktanpassning för att kunna flyta ordentligt om barnet ramlar i sjön. Här kan du läsa vår guide om hur du väljer rätt flyväst till barnen.
Drunkningsolyckor kan ske vid olika typer av vattenkällor, så som badstränder, mindre plaskdammar och privata- och offentliga badbassänger. Lär ditt barn att vara försiktig i vattnet och uppmuntra honom eller henne att lära sig simma. Att börja simträna tidigt är bra för att ditt barn ska få bättre kontroll i vattnet och ger en ökad säkerhet. Se över var närmsta simskola finns och när ditt barn kan börja som tidigast.
Har du en pool hemma så finns olika typer av poolskydd att installera, både enklare skydd som täcker poolen och mer avancerade poolskydd som larmar om någon fallit i vattnet. Men framför allt: håll alltid uppsikt över barnet när han eller hon badar, befinner sig vid en pool eller leker i vattenbrynet på stranden.
HLR – en färdighet som kan rädda liv
Hjärt-lungräddning är en färdighet som är riktigt bra att kunna, särskilt som förälder. Barn är särskilt sårbara för olyckor som orsakar andningsproblem eller hjärtstopp, såsom kvävning eller drunkning. Att utföra HLR hjälper till att upprätthålla blodcirkulation och syretillförsel till de vitala organen, i väntan på ambulans och professionell vårdpersonal. Snabb och korrekt utförd HLR kan vara livsavgörande.
Att ha genomfört en HLR-kurs ger dig både kunskap och självförtroende att kunna hantera nödsituationer. Röda Korset erbjuder både fysiska och digitala HLR-kurser som är anpassade för att du ska lära dig att utföra hjärt-lungräddning på barn.
Så kan du undvika kvävning hos barn
För att förebygga kvävning är det avgörande att hålla små föremål utom räckhåll för barn. Se till att leksakerna är anpassade efter barnets ålder och storlek, och kontrollera regelbundet att de är hela och inte har små delar som kan lossna. Undvik att ge små barn mat som kan orsaka kvävning, såsom hela nötter och hårda godisar. Det är också klokt att undvika att ge barn mat, snacks eller frukt som kan orsaka kvävning när de sitter i bilen, eftersom bilens ibland plötsliga rörelser kan göra det lättare för mat att råka fastna i halsen.
Napp och kvävningsrisk
Alla nappar som säljs i Sverige måste vara CE-märkta vilket innebär att nappen har genomgått nödvändiga kontroller för att garantera att den är säker att använda. Det kan därför vara osäkert att beställa nappar online från utländska sajter då det kan hända att det inte finns samma säkerhetskrav på nappar som i Sverige. En generell rekommendation är att byta ut nappen till en ny efter 3-4 månader eller om du ser att nappen är sliten eller skadad.
Cykelhjälm för barn
En cykelhjälm ska alltid sitta på ditt barns huvud när det är dags för en cykeltur. En bra hjälm gör stor skillnad för säkerheten och minskar risken för allvarliga huvudskador om olyckan skulle vara framme. Det spelar ingen roll om ditt barn cyklar på en balanscykel, en vanlig cykel, en elcykel eller en cykel med stödhjul – hjälmen är lika viktig oavsett.
Cykelhjälmen behöver bytas ut om den varit med om en olycka. Även om det inte finns synliga skador på hjälmen så kan det ha uppstått inre sprickor och defekter som kan påverka skyddsförmågan. Det rekommenderas även att köpa en ny hjälm efter 3-5 år, även om den inte har varit med om en olycka, då materialet i hjälmen kan brytas ner över tid.
Cykelhjälmar kommer i olika storlekar baserat på huvudomkretsen. När du ska köpa en ny hjälm till ditt barn så mäter du helt enkelt omkretsen på huvudet, cirka 2 cm ovanför ögonbrynen och runt den bredaste delen av huvudet. Hjälmen ska sitta vågrätt på huvudet och täcka pannan. Här kan du läsa vår guide om hur du väljer rätt cykelhjälmar till familjen.
Vad är en CE-märkt hjälm?
I Sverige och inom EU måste alla cykelhjälmar vara CE-märkta för att få säljas. En CE-märkt hjälm garanterar att hjälmen uppfyller europeiska säkerhetsstandarder och visar att produkten uppfyller EU:s hälso-, säkerhets- och miljökrav. För en cykelhjälm säkerställer CE-märkningen exempelvis att den absorberar energi vid en kollision och minskar risken för huvudskador samt att den är tillverkad av material som är hållbara och kan motstå slitage. Nu för tiden är det vanligt att handla på nätet, från andra delar av världen där billiga priser kan vara frestande. Tänk då på att säkerhetskontrollen kan variera kraftigt beroende på vilket land du köper hjälmen ifrån. En CE-märkt hjälm är att starkt rekommendera.
Förgiftning hos barn
För att förebygga förgiftning hos barn så behöver du se över hur du förvarar giftiga produkter och växter hemma. Värktabletter och annan medicin bör förvaras i ett medicinskåp, helst med lås. Diskmedel och diskmaskinstabletter innehåller starka kemikalier som kan orsaka allvarliga skador om de sväljs eller kommer i kontakt med huden, lika så tvättmedel och tvättkapslar. Många rengöringsmedel, inklusive blekmedel och avfettningsmedel, kan orsaka förgiftning och invärtes brännskador och barnet får i sig detta. Kemikalier för tvätt- och städ bör därför förvaras utom räckhåll för barn, gärna bakom låsta skåpsluckor. Det finns särskilda barnspärrar till skåp och lådor som är bra att installera när barnen är små.
Giftiga växter att undvika med barn i hemmet
Vissa växter kan vara giftiga för barn. Se till att identifiera och ta bort giftiga växter från hemmet och trädgården. Lär barnen att inte äta växter eller bär utan att fråga en vuxen först.
Garderobsblomma – Kan vid förtäring orsaka svullnad, blåsor, sväljsvårigheter samt magbesvär som smärta, kräkningar och diarré. Växtsaften kan också ge kraftig ögonirritation.
Oleander – En mycket giftig växt som kan orsaka allvarliga hjärtproblem vid förtäring. En liten mängd är tillräckligt för att innebära livsfara. Symptom inkluderar uttorkning, färre hjärtslag och skakningar.
Philodendron - Växtsaften kan ge irritation i mun och svalg. Halsen kan svullna upp och orsaka andningssvårigheter.
Liljekonvalj - Kan orsaka yrsel, kräkningar, diarré och i allvarliga fall även hjärtrytmrubbningar vid förtäring.
Rhododendron och Azalea - Kan orsaka buksmärtor, andningssvårigheter och i värsta fall förlamning och koma vid förtäring. Hela växten är mycket giftig och det räcker att äta bara en liten bit för att bli allvarligt förgiftad.
Fallskador hos barn
Små barn ramlar ofta, som en del i utvecklingen, i och med att de utforskar världen omkring sig. För att undvika att de exempelvis ramlar från höga höjder eller får någonting tungt över sig i och med fallet, finns vissa saker du kan tänka på. Till att börja med så är det bra att förankra alla tunga och stora hyllor i väggen. Barn är snabba och vips så tar suget över att testa att klättra i bokhyllan när du inte ser på. Om bokhyllan sitter fast i väggen så undviker du risken att den välter över ditt barn.
Där ditt barn ofta leker hemma kan du ha mjukt underlag eller särskilda lekmattor som dämpar fallet när leken blir vild. Många moderna lekplater utomhus har så kallad gummiasfalt som fungerar som en fallskyddsmatta, men det är ändå viktigt att du har uppsikt när ditt barn leker ute – även på upprustade lekplatser med bra underlag. Att klättra i träd ute är roligt och helt okej så länge ditt barn inte klättrar för högt och att du själv kan hjälpa ditt barn ner vid behov.
Skydd i trappan för barn
Om du bor i ett radhus eller villa med flera våningar så är det väldigt bra att avgränsa trapporna när ditt barn är litet. Att ha barngrindar för trapporna är ett enkelt sätt att skapa en tryggare miljö och motverkar att barnet leker, klättrar och ramlar i trappen. Se till att barngrinden sitter ordentligt och har ett lås som ditt barn inte kan pilla upp själv. För att säkra trappan ännu mer så kan du sätta fast halkskydd på trappstegen, vilket är bra när ditt barn är stort nog att börja öva på att gå i trappan.
Fönster med säkerhet för barn
Med barn hemma så behöver fönstren vara säkrade, även på markplan. Om barn ramlar från fönster så kan det gå riktigt illa, även på nedre våningsplan. Se till att fönstret inte kan öppnas mer än några centimeter och helst att det även finns skydd som förhindrar att barn kan klättra upp till fönstret. Det finns olika typer av fönsterspärrar, säkerhetslås och fönsterstopp som kan användas för en ökad säkerhet hemma. I barnrummet är det särskilt viktigt att se över att fönstren exempelvis har fungerande och barnsäkert ventilationsbeslag som inte går att pilla upp, men det kan också vara bra att kolla handtagsspärren och kanske överväga att byta till säkerhetshandtag om ni inte redan har sådana.
Barnsäkerhet i bilen
Att ha rätt bilbarnstol kan vara avgörande för att minska risken för skador vid en bilolycka. Använd alltid bilbarnstolar som är anpassade efter barnets ålder och vikt, och se till att de är korrekt installerade. Följ tillverkarens instruktioner noggrant och kontrollera regelbundet att bilbarnstolen är i gott skick. Använd alltid säkerhetsbälte och se till att barnen sitter på rätt plats i bilen. Här kan du läsa vår guide för att välja rätt bilbarnstol.