Försäkringar vid skilsmässa och separation
Förutom alla känslor som ska hanteras vid en skilsmässa eller separation ställs man också inför mycket praktiskt som ska tas tag i. Här guidar vi dig en bit på vägen.
För att ge en hjälpande hand i det som redan kan vara nog svårt och krångligt har vi sammanställt vad som gäller för olika försäkringar när ni går skilda vägar. Vad händer till exempel med hemförsäkringen vid skilsmässa och separation? Och går det att få rättshjälp via hemförsäkringen när man tillhör samma hushåll?
Hemförsäkring
Ska någon av er bo kvar i er gemensamma bostad efter skilsmässan kan hemförsäkringen fortsätta gälla. Samma sak gäller fritidshus. Se bara till att den som är folkbokförd på adressen är den som står på försäkringen och att rätt antal medförsäkrade är inskrivna. Läs också om hur hemförsäkringen gäller för barnen vid varannan vecka-boende, exempelvis olycksfalltillägget och reseskyddet. Om ni flyttar från er gemensamma bostad, kom ihåg att säga upp den nuvarande hemförsäkringen samtidigt som ni tecknar nya på varsitt håll.
Vanligtvis ingår ett rättskydd i hemförsäkringen som kan ersätta advokat- och rättegångskostnader vid vissa tvister, men det gäller inte vid tvist med exempelvis make/maka eller sambo. I ICAs hemförsäkring ingår däremot ett omställningsskydd vid våld i hemmet.
Fordonsförsäkring
Den som står på fordonsförsäkringen måste vara samma person som den registrerade ägaren. Det gäller också andra fordon. Därför är det viktigt att bilen registreras på den av er som ska behålla den. Det gör du enkelt i Transportstyrelsens app Mina Fordon och ägarbytet sker samma dag. Så snart det är gjort blir den tidigare bilförsäkringen ogiltig och avslutas automatiskt. En ny försäkring måste tecknas direkt – antingen helförsäkring bil, halvförsäkring bil eller trafikförsäkring.
Om ert barn har en moped behöver ni föräldrar göra upp om vem som ska ansvara för mopedförsäkringen och hur ni delar upp försäkringskostnaden.
Barnförsäkring
Det är alltid bara den ena föräldern som står på barnförsäkringen. Efter separationen är det viktigt att någon av er tar ansvar för försäkringen och fortsätter betala den, så att ni behåller skyddet för exempelvis medicinsk och ekonomisk invaliditet samt kan få ersättning vid sjukskrivning och sjukhusvistelse.
Om ni får ersättning från barnförsäkringen framöver gäller att större utbetalningar sätts in på ett förmyndarspärrat konto. Mindre utbetalningar görs till den vårdnadshavare som står på försäkringen och ni får sedan fördela pengarna själva.
Livförsäkring
Vid separation eller skilsmässa behöver du fundera på om du vill behålla din livförsäkring eller om du vill ändra försäkringsbeloppet. Ta också ställning till vem eller vilka som i så fall ska stå som förmånstagare, alltså den eller de personer vi betalar ut försäkringsbeloppet till om du skulle avlida. Om du inte har gjort ett aktivt val är det make/maka eller sambo eller registrerad partner som är förmånstagare i första hand tills separationen eller skilsmässan är klar. Därefter blir det automatiskt dina arvingar enligt arvslagen. Om du aktivt har valt förmånstagare i försäkringen behöver du själv meddela förändringar till oss.
Är du rätt försäkrad?
Vi kan kontakta dig för en försäkringsgenomgång och se till att du är rätt försäkrad eller hjälpa dig att räkna fram ett pris på en ny försäkring.
Olycksfallsförsäkring
Har hela familjen ingått i samma olycksfallsförsäkring? Kontakta oss, så kan vi hjälpa er med att anpassa skyddet utifrån er nya situation. Bra att veta är att barn och bonusbarn måste vara folkbokförda på samma adress som den som står på olycksfallsförsäkringen.
Djurförsäkring
Vem av er ska katten eller hunden bo hos efter separationen? Tänk på att meddela oss om ni vill byta försäkringstagare för djurförsäkringen.
Bolåneskydd
Bolåneskyddet påverkas oavsett om du köper nytt boende eller löser ut din sambo, make eller maka från er nuvarande bostad i samband med separationen. Kontakta kundservice för att se över och uppdatera försäkringen.
Låneskydd privatlån
Eftersom vårt låneskydd är direkt knutet till ett privatlån hos ICA Banken påverkas försäkringen av hur ni gör med lånet. Skulle du/ni välja att lösa lånet avslutas försäkringen automatiskt. Vill ni dela upp ett gemensamt lån, eller låta den ena av er ta över hela den återstående lånesumman, behöver ni kontakta ICA Banken för att lösa det nuvarande lånet med ett nytt/nya lån. Då kan ni även komplettera med nytt låneskydd.
Checklista för banktjänster vid separation
Att gå från ett gemensamt liv till två separata innebär ofta stora förändringar i vardagen. Hos ICA Banken får du hjälp med banktjänster och får information vid separation eller skilsmässa.