Guide – att välja cykelhjälm

En bra cykelhjälm som sitter rätt kan göra stor skillnad om olyckan är framme. Läs våra tips för att hitta rätt hjälm för just dig eller ditt barn.

Man cyklar tillsammans med sina barn nedför gatan

Vid en cykelolycka är det ofta huvudet som får ta största smällen. Har du på dig en hjälm när du cyklar minskar du risken att skadas allvarligt i en olycka med mer än hälften.

Är det lag på att ha cykelhjälm?

Enligt svensk lag måste alla under 15 år bära cykelhjälm när de cyklar eller färdas på cykel. Barn kan inte få böter om de inte har hjälm, men om du är över 15 år och skjutsar ett barn eller ungdom utan hjälm kan du bötfällas för det. 

Tips när du ska välja cykelhjälm

Trots att det kanske inte är ett lagkrav för dig som är över 15 år att ha cykelhjälm är det väldigt onödigt att skippa den. En hjälm ger ett väldigt bra skydd för ditt huvud om olyckan skulle vara framme och kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död. Nedan följer några tips på vad du kan tänka på när du ska välja cykelhjälm.

1. Rätt passform – så ska en cykelhjälm sitta

Se till att hjälmen sitter bra och är bekväm. Den får inte glida runt på huvudet så att till exempel pannan riskerar att bli oskyddad. Många modeller är justerbara, så att man enkelt kan anpassa storleken när man vill ha mössa under hjälmen.

2. Välj en hjälm med CE-märkning och MIPS

Kontrollera att hjälmen du vill köpa har CE-märkning. Modeller som tillverkas med MIPS-teknik ger ett förbättrat skydd mot sneda slag mot huvudet än traditionella hjälmar. 

3. Rätt utseende 

Det kan låta trivialt men välj en modell som du faktiskt kan tänka dig att ha på dig. Hemma gör den ju ingen nytta. När du väljer utseende är det också viktigt att tänka på att hjälmen ska ha tillräcklig ventilation, så att den inte blir för varm och svettig.

4. Undvik begagnat

Köp inte en begagnad hjälm. Om den har utsatts för hårda slag och stötar kan den ha tappat i funktion. Därför ska du också byta ut din hjälm om du har varit med om en olycka.

Mamma och dotter står i köket och trycker näsorna mot varandra och ler. Barnet sitter på köksbänken.

Har du en olycksfallsförsäkring?

Om du har otur och råkar ut för ett olycksfall är det bra att ha en olycksfallsförsäkring. Då kan du bland annat få ersättning för trasiga glasögon, sveda, värk, vistelse på sjukhus, rehabilitering och invaliditet.

Läs mer om olycksfallsförsäkring

Cykelhjälm till barn

Barn måste enligt lag ha hjälm upp till 15 års ålder. Det gäller både om de cyklar själva och om de blir skjutsade, och framför allt om du ska lära ditt barn att cykla. Eftersom barn ofta är mer aktiva och rörliga är det extra viktigt att ha en hjälm som skyddar. Här är några bra tips:

  • Köp inte en för stor hjälm att ”växa i”. Den ska sitta fast på huvudet och täcka panna och bakhuvud ordentligt. Se till att hjälmen går lätt att justera både i nacken och under hakan, så att den passar både med och utan mössa.

  • Var noga med att hjälmen har CE-märkning.

  • Barn upp till sju år ska ha en hjälm med grönt spänne, som förhindrar strypningsolyckor genom att lösa ut om barnet skulle fastna när det leker med hjälmen på.

  • Det är vanligt att äldre barn ”glömmer” att ta på hjälm. Låt tonåringen vara med och välja en modell så att hjälmen faktiskt används. 

Cykelhjälm med MIPS till barn

Kanske har du hört talas om den svenska uppfinningen MIPS i cykel- och skidhjälmar? MIPS står för Multi-Directional Impact Protection System och är kortfattat en konstruktion som minskar rotationskraften mot hjärnan vid vinklade slag mot huvudet. Det gör att risken för hjärnskador minskar. Har du möjlighet kan det vara värt att satsa på en hjälm med MIPS till ditt barn.

Cykelhjälm till bebis

Oavsett om du har din bebis i cykelkärra, cykelstol eller på din egen cykel ska även din bebis ha hjälm på sig. Här gäller samma sak som för lite äldre barn när det kommer till passform, CE-märkning och grönt spänne.

Källa: Konsumentverket

Läs mer om cyklar och cykling:

Stulen cykel – så gör du

Stöldskydd för din cykel – håll tjuvarna borta

Träna utomhus på vintern – känn dig säker