Checklista för resan – missa inget viktigt
Det är alltid mycket att tänka på inför en utlandsresa, vi bjuder på en checklista för din resa som hjälper dig få koll på vad som gäller.
Vaccination vid utlandsresa
När du bokat en utlandsresa behöver du i god tid undersöka vilka eventuella vaccinationer som rekommenderas för resmålet. Det kan till exempel handla om hepatit A, stelkramp eller gula febern. Vid vissa resmål kan du också bli rekommenderad att ta förebyggande medicin mot malaria.
Du hittar mer information om resevaccin hos Apotek Hjärtat.
Pass – kolla giltighetstid
Du behöver också kontrollera att du har ett giltigt pass i god tid inför resan. Vissa länder har särskilda riktlinjer för hur länge ett pass behöver vara giltigt efter hemresan, så undersök vad som gäller för det land du ska resa till.
Utrikesdepartementets avråder
Om du ska resa till ett land som UD just nu avråder från kan det påverka hur/om din försäkring gäller. Se därför till att ha koll på vilka länder som just nu omfattas av UD:s avrådan.
Bankkort för utlandsresan
Läs om ICA Bankens kort och hur det funkar på utlandsresan.
Vad händer om jag blir sjuk?
Har du en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd, kan du i vissa fall få ersättning när du avbokar resan på grund av akut sjukdom. Eftersom villkoren varierar behöver du kontrollera vad som gäller i just ditt fall, i just din försäkring. Om du har din hemförsäkring hos oss och har tecknat tillägget Rese Plus, kan du få du ersättning via den.
Om du råkat ut för akut sjukdom på resan som täcks av din hemförsäkring hos oss, anmäler du det här.
Undersök ditt försäkringsskydd
Beroende på vilken resa du ska göra och vilken typ av försäkringsskydd du vill ha, kan du behöva komplettera din hemförsäkring med en separat reseförsäkring. Betalar du resan med ett bank- eller kreditkort ingår ibland ett visst reseskydd automatiskt.
Här hittar du en guide som hjälper dig reda ut skillnaderna: Kompletterande eller separat reseförsäkring?
Beställ EU-kort – ett europeiskt sjukförsäkringskort
Om du behöver sjukvård eller tandvård när du semestrar i ett annat EU-land, inom EES, i Schweiz eller Storbritannien, behöver du ett så kallat EU-kort för att ha rätt till vård för samma avgift som de som bor i landet. Åtminstone när det gäller vård som inte kan vänta tills du kommer hem.
EU-kortet beställer du hos Försäkringskassan. Där kan du också begära ersättning i efterhand, om du missat att ta med dig ett EU-kort på resan.
Reser du inom Norden behöver du inget EU-kort, så länge du har en ID-handling. För barn kan det däremot vara bra att ha EU-kort med sig även inom Norden.
För att få hjälp med vård när du reser utanför Europa, behöver du en försäkring. Om du vill ha ett mer omfattande skydd än det som redan ingår i din hemförsäkring , kan du köpa en extra reseförsäkring.
Resebevis
Om ditt försäkringsbolag ska betala sjukvårdskostnader utomlands, behöver du ett resebevis, eller servicekort som det heter hos oss. Har du din hemförsäkring hos oss och ska resa utomlands kan du fylla i och skriva ut eller ladda ner servicekortet.
Resebeviset är särskilt viktigt när du reser utanför Europa, där EU-kortet inte gäller.
Trevlig resa!
Källor: Försäkringskassan, E-hälsomyndigheten, Europaparlamentet, regeringen.se
Brett utbud av reseförsäkringar för äldre
Du ska kunna känna dig trygg på resan oavsett ålder. Därför har vi ingen övre åldersgräns på våra försäkringar, med två undantag – vår backpacker-reseförsäkring och vår reseförsäkring studera utomlands, som båda riktar sig till yngre resenärer. Jämför våra reseförsäkringar för att se vilken försäkring som passar din resa.