Tips till dig som vill studera utomlands
Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.
Fundera på ekonomin
Att studera utomlands innebär utan tvekan större kostnader. Förutom avgifterna för själva utbildningen tillkommer resa, övriga skolavgifter, reseförsäkring och eventuellt visum. Utöver det ska pengarna räcka till kursmaterial och levnadskostnader och inte minst boende – något som brukar vara en av de största utgifterna. Många utbildningar i utlandet är berättigade CSN-lån, men inte alla. Därför är det viktigt att kolla detta redan när du väljer mellan olika skolor och kurser. Det går också att söka CSN-lån för resan till och från studieorten. Glöm inte heller att kolla vilka stipendier som finns att söka.
Vill du hålla nere kostnaderna och slippa dra på dig stora lån är ett bra tips att välja ett EU-land som har kostnadsfri utbildning. Genom att studera i en mindre stad kan du ofta minska boendekostnaden rejält. Att jobba på plats kan vara bra ett sätt att dryga ut kassan. Som EU-medborgare har du full rätt att arbeta inom hela EU, men utanför EU skiljer det sig åt mellan olika länder och beroende på vilket visum du har.
Välj utbildning
Vad är målet med utlandsstudierna? Är det att lära sig språk och uppleva en annan del av världen? Då kanske en språkkurs rätt val, så att du har tid över att upptäcka landet. Är syftet att få prestigefyllda kontakter och ett attraktivt CV? Då bör du söka dig till ett namnkunnigt universitet och en topputbildning. Vill du kunna tillgodoräkna dig utlandsåret i din svenska universitetsutbildning? Då ska du prata med studievägledaren på ditt svenska universitet eller högskola för att få råd. På utlandsstudier.se hittar du en internationell skoldatabas med de flesta universiteten i ett stort antal länder.
Några praktiska saker du behöver tänka på när du hittat en utbildning du är intresserad av:
Vad har skolan för ranking och omdömen?
Matchar du ansökningskraven?
Hur ser möjligheterna för boende ut på orten?
Finns det stipendier att söka?
Vilket är studiespråket? Om du inte reser utomlands för att gå språkkurs är det viktigt att du är tillräckligt bra på studiespråket för att kunna klara utbildningen.
Försäkring för utlandsstudier
Det är viktigt att ha en försäkring för utlandsstudier, så att du har en bra ekonomiskt skydd om något skulle hända. Försäkringen ersätter kostnader för akut sjuk- och tandvård, men också skydd för de saker du har med dig på resan. ICAs reseförsäkring Studera utomlands kan dessutom ge ersättning för outnyttjade kursavgifter om du skulle tvingas avbryta studierna i förtid på grund av att du eller en nära anhörig blir sjuk. Många utländska skolor kräver att du visar upp försäkringsintyg vid terminsstarten. Vissa kräver att du köper en särskild försäkring hos dem.
Om utlandsstudierna är en del i din svenska utbildning, kolla om ditt universitet har ett försäkringsavtal med Kammarkollegiet. Då ingår en försäkring som täcker det nödvändigaste under utlandstiden. För att försäkringen ska gälla behöver det finnas ett skriftligt avtal mellan din svenska högskola och den utländska skolan.
Behövs visum?
Som medborgare i ett EU-land behövs inget visum för att studera i andra länder inom EU och Schengen. Utanför EU krävs studentvisum i de allra flesta länder om du vill stanna i mer än tre månader. När du blivit antagen till en skola och betalt nödvändiga avgifter ska du få underlag till visumansökan av skolan.
Lycka till med studierna!
Försäkring under utlandsstudierna
Se till att du har en bra försäkring när du pluggar utomlands. ICAs försäkring täcker ger en bra trygghet för dig och dina prylar.
Bankkort för utlandsresan
Läs om ICA Bankens kort och hur det funkar på utlandsresan.