Att förlora ett djur – bearbeta sorg efter hund och katt

För oss djurälskare är det inte svårt att förstå att förlusten av ett djur kan ta hårt. Förr eller senare kommer tyvärr alla djurägare behöva hantera att deras djur blir sjuka och dör. Om du tycker att det är tufft är du inte ensam. Vi har pratat med John Eloff, chefspsykolog på BlueCall, om psykologisk forskning om djurägare, hur du kan bearbeta sorgen och få stöd.

Närbild tagen bakifrån av en kvinna som kramar sin hund.

Vad säger psykologisk forskning om sorg efter att ens hund eller katt avlivats? 

Det här är ett ämne det definitivt behöver forskas mer på, men det finns redan nu en del bra studier som belyser flera viktiga poänger. Inte minst att det råder en ganska stor oförståelse i samhället inför just hur djup sorgen kan bli när familjen förlorar, eller riskerar att förlora, ett djur, berättar John. 

Trots att vi människor har haft djur i tusentals år, är det fortfarande många som tänker att när ett husdjur går bort är det inte värre än när mobiltelefonen har gått sönder. Men forskning visar att vi kan skapa enormt starka band till våra djur. Så självklart gör det ont när de lämnar oss.  

Skuldkänslor efter avlivning 

Trots det är det många djurägare som inte tillåter sig själva att sörja, vilket ofta leder till att sorgen sitter kvar längre och djupare. Det kan också leda till att många känner skam över sin sorg och därför inte delar med sig av sina känslor. För många djurägare kan dessutom sorgen förstärkas av skuldkänslor om hur man tänker att man kunde gjort mer för sitt djur.

Sorgearbete och faser

Människor bearbetar sorgliga händelser otroligt olika, och så länge det inte leder till att någon kommer till skada är alla sätt att bearbeta okej. När vi frågar John om han har några tips för djurägare som kämpar med sorg och oro just nu svarar han att det är viktigt att tillåta sig själv ta en paus. 

Tillåt dig själv ta paus från de tunga känslorna. Många som kämpar med den här typen av svåra känslor tror att de gör något skamligt om de sitter och skrattar med vänner en kväll, eller tillåter sig att förlora sig i en god bok under någon timme, svarar han.

Många gånger kommer det att vara svårt. Kanske faller du tillbaka in i oro och sorgetankar även när du försöker ha trevligt. Det är också okej. Det viktiga är att du kommunicerar till dig själv att du tillåter dig själv att gå vidare. Det betyder inte att du glömmer bort det jobbiga, men att du har tillåtelse att må bra också.

Vare sig du vill eller inte kommer ditt djur att dyka upp då och då i dina tankar, i resten av ditt liv. Så du behöver absolut inte lägga medveten energi på att anstränga dig för att inte glömma bort ditt djur. Det finns det ingen risk för.

Många får också hjälp i sorgeprocessen av att ha en begravning eller minnesstund för sitt djur. Mer om djurbegravning och minnesstund för din hund eller katt.

Vad säger man till någon som förlorat någon? 

Det kan vara svårt att stötta någon som sörjer, men det viktigaste är bara att visa att du finns där och att sorgen din närstående känner är okej. 

Jag blir alltid glad när folk tar kontakt med oss terapeuter för att få hjälp att bättre förstå andra familjemedlemmar. Frågor som “Är det normalt att barnen reagerar såhär?” eller “Hur kan jag stötta min fru som knappt tar sig ur sängen efter att hästen gått bort?” kan vara väldigt hjälpsamma att få bolla med någon professionell. 

Så kan du få hjälp 

Förhoppningsvis är det få som tycker att det är konstigt om man går till en terapeut när man har förlorat en mänsklig familjemedlem, och självklart tycker vi terapeuter, och psykologer, att det är fullt lika rimligt att söka stöd om man förlorat – eller står inför att förlora – ett djur, säger John.  

Som terapeut själv har jag ibland fått frågan om jag känner någon som kan hjälpa till att behandla/stötta djurägare specifikt, men sanningen är att alla terapeuter som kan stötta i sorgebearbetning och oro även kan hjälpa dig att hantera känslor relaterade till ditt djur; sorg och oro är sorg och oro, oavsett vad det rör.  

Du som har någon av våra försäkringar har tillgång till tre fria samtal hos BlueCall. Flera av deras terapeuter är experter på just sorgbearbetning. 

Behöver alla ta hjälp av en terapeut?

Nej, absolut inte, svarar John. Det är väldigt vanligt att åtminstone en person i familjen inte reagerar särskilt starkt alls (oavsett om den drabbade har två eller fyra ben). Det är viktigt att känna att det också är okej.  

Känner man sig minsta orolig, skulle jag ta ett samtal med en terapeut för att få höra vad som är normala reaktioner på sorg. Det kan vara skönt att höra att det är okej att inte gråta, och att man sover som vanligt, att det inte betyder att man är känslokall. Precis lika väl som det kan vara skönt att höra att det är normalt att man har tappat aptiten. Även vi terapeuter kan verkligen behöva höra det när vi själva är mitt inne i sorgeprocesser, fortsätter han.

Hur kommer jag i kontakt med BlueCall? 

Du bokar tid hos BlueCall enkelt genom tre steg. 

  1. Du som har någon av våra försäkringar loggar in på Mina sidor, går till din försäkring och använder QR-koden för att ladda ner appen. 

  2. Inne i appen har du en knapp på startskärmen där det står “Boka tid med en terapeut”. Klickar du på den kommer du till en chat med vår matchningsagent - en riktig person som känner våra terapeuter väl.  

  3. Berätta vad ärendet gäller, och om du har några preferenser som kön, ålder eller språk för din terapeut, så kommer du att matchas med någon som bedöms passa dig bra. 

Vips, så har du åtkomst till deras schema och kan boka en tid som passar dig. Om det inte känns rätt är det bara att prata med matchningsagenten igen så får du byta terapeut utan att behöva svara på några följdfrågor.

Kvinna ligger i soffan med sin hund bredvid och en kattunge i händerna och ler.

Försäkring för din fyrfotade vän

Vår djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.

Läs mer och köp djurförsäkring