Djurbegravning – en minnesstund för ditt djur
Våra djur blir ofta som familjemedlemmar, och deras bortgång kan lämna ett stort tomrum. När något jobbigt händer kan det kännas svårt att tänka på det praktiska, som begravning till exempel. Här får du information och tips om vad man kan tänka på.
Mitt djur har gått bort, vad gör jag?
När ett djur går bort kan det vara svårt att veta vad man ska göra först. Här är några saker att tänka på:
Kontakta en veterinär: Om ditt djur går bort hemma, är det första steget att kontakta din veterinär. De kan ge råd om nästa steg och hjälpa till med att bekräfta dödsfallet om det behövs.
Transport och förvaring: Om du behöver transportera ditt djur till veterinären eller en annan plats, kan du använda en filt eller en speciell transportlåda. Förvara djuret på en sval plats tills du kan få hjälp.
Beslut om begravning eller kremering: Prata med din veterinär om alternativen för begravning eller kremering. Många veterinärkliniker erbjuder kremeringstjänster och kan hjälpa till med arrangemangen.
Informera familj och vänner: Låt de som står dig nära veta vad som har hänt. De kan erbjuda stöd och hjälp.
Hur går en begravning till?
Hur begravningen går till är helt upp till dig. En djurbegravning kan vara antingen en enkel eller större ceremoni beroende på dig, dina förutsättningar och önskemål. Vanligtvis inkluderar det att välja en plats för begravningen, förbereda graven och eventuellt hålla en minnesstund. Många väljer att begrava sina husdjur i en djurkyrkogård eller sprida askan vid en minneslund, men det är också möjligt att begrava dem på egen mark. Kom ihåg att kolla upp vilka regler som gäller på Jordbruksverket.
På djurfrid.se kan du som vill läsa mer om hur du planerar en begravning och se förslag på ceremoni. Vill du ha mer hjälp finns det begravningsbyråer för djur som hjälper dig genom hela processen, som exempelvis Tysta tassar.
Djurkistor
Djurkistor finns i olika storlekar och material, från enkla träkistor till mer utsmyckade alternativ och går att köpa på flera ställen. Ibland direkt från veterinärkliniken.
Gravsten till hund och katt
En gravsten till din katt eller hund kan vara ett fint sätt att minnas och hedra ditt husdjur. Du kan anpassa gravstenen med namn, datum och personliga meddelanden och det finns flera olika stilar och material du kan välja mellan. Med andra ord kan du välja ut en gravsten som passar för just dig och ditt djurs unika personlighet.
Begrava din katt eller hund själv
Om du vill begrava din hund eller katt själv får du oftast göra det på egen mark förutsatt att graven är tillräckligt djup för att skydda mot andra djur. Vad som gäller för just dig beror på vart du bor. Läs mer på Jordbruksverket.
Hur går en kremering till?
Processen innebär att kroppen bränns i en specialiserad ugn, och askan samlas upp i en urna. Om du vill få tillbaka askan kan du välja att behålla urnan hemma, begrava den eller sprida askan på en speciell plats.
Separat kremering för din katt eller hund
En separat kremering är en trygghet för många djurägare och betyder att bara ditt djur kremeras, vilket innebär att du kan få tillbaka askan.
Vad kostar det att kremera en katt eller hund?
Kostnaden för att kremera en katt eller hund varierar, bland annat på djurets storlek, plats och tjänsteleverantör. En kremering brukar ligga mellan 1 000 och 6 000 kronor, beroende på om den är gemensam eller separat, men kan såklart kosta både mer och mindre.
Minne av ditt husdjur
För många är begravningen ett fint avslut och ett sätt att bearbeta sorgen efter sin vän. Vissa väljer också att skaffa minnessmycken, tassavtryck, asksmycke, ett smycke som görs med delar av djurets aska, eller något annat som påminner om ens fyrbenta vän.
Oavsett hur du väljer att göra efter din hund eller katts bortgång kan sorgen vara stor. Tillsammans med chefspsykolog John Eloff på BlueCall lyfter vi sorgen efter att ens djur har gått bort och hur du kan bearbeta den.
Försäkring för din fyrfotade vän
Vår djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.