Skaffa djur hållbart som pensionär
När det är dags att gå i pension kan det kännas som ett perfekt läge att skaffa hund, katt eller något annat husdjur. Att ha djur i sin närhet kan bidra positivt till både hälsa och välmående, men det kan vara bra att tänka på vilket engagemang som krävs och vilka utgifter som tillkommer när du vill skaffa husdjur som pensionär.
Lättskötta husdjur
Det kan vara svårt att veta vad framtiden har att erbjuda. Därför blir det viktigt att tänka på hur mycket energi och vilken aktivitetsnivå som kommer att krävas av dig, när du som senior ska välja husdjur att dela livet med. Det finns hund- och kattraser som är både mer och mindre krävande i både skötsel och aktiveringsbehov. Om du känner dig osäker på hur en hund- eller katt skulle fungera tillsammans med dig över en 10-årsperiod så kan du fundera över andra mer lättskötta djursorter som kan ge både sällskap och sysselsättning, så som fåglar, fiskar eller reptiler.
Bästa hundrasen för pensionärer
Att välja hundras bör göras med eftertänksamhet. Det finns väldigt många olika raser med olika temperament och olika nivå på fysisk aktivitet. Det kan också vara bra att tänka på hundens storlek i relation till dig själv och din ålder. En stor hund kräver att du ska kunna hålla den stadigt, vilket kan vara svårt med en kropp och muskelstyrka som kan förändras med åldern. En stor hund innebär oftast större utgifter, till exempel högre foderkostnad. Tänk också på att kolla hundrasens sjukdomshistorik för att undvika att skaffa en hund som du kan behöva ta ofta till veterinär.
Vilken hund som är lämplig för pensionärer är subjektivt, men det finns några raser som ofta rekommenderas för äldre personer eftersom de är mindre, kräver måttlig motion och är lätta att hantera. Det är viktigt att välja en hund som passar din livsstil och dina fysiska förutsättningar.
Hundraser som vanligtvis rekommenderas för pensionärer
Bichon Frisé: En liten och lättskött hund, oftast vänliga till humöret, som kräver måttlig motion
Cavalier King Charles Spaniel: En lugn ras som är lätt att träna, kärleksfull till sättet och kräver inte mycket motion
Toypudel eller miniaturepudel: Intelligenta och lättlärda hundar som är mycket lättskötta, men kräver regelbunden pälsvård
Shih Tzu: Små, vänliga och anpassningsbara hundar som kräver regelbunden pälsvård
Mops: Små, kärleksfulla hundar som kräver minimal motion och är bra sällskapshundar
Bostonterrier: En liten, energisk men lättskött hund som är vänlig och anpassningsbar
Senior djurägare - experten svarar
Vi frågade Cecilia Gidlund, grundare av seniorpetlove.se och petinfocus.se , vad som kan vara bra att tänka på om man är senior och sugen på att skaffa husdjur.
Är det vanligt att skaffa husdjur som senior?
- Nja, kanske inte jättevanligt. De som väljer att skaffa husdjur som seniorer har kanske haft djur tidigare och uppskattat livet med husdjur. Kanske har de jobbat mycket och inte kunnat realisera sin dröm om en hund eller katt och ser möjligheten när de kliver av arbetslivet.
Vad kan vara viktigt att tänka på innan jag bestämmer mig för att skaffa husdjur efter pension?
- Det allra viktigaste är att du har gått igenom dina förutsättningar, så att du kan känna dig trygg i att det kommer att fungera. Ekonomi för försäkring, vård, vaccinering och omsorg. Backup om du blir sjuk eller ska resa bort , någon som ditt husdjur känner och som känner ditt djur. Att du vet vad för sorts djur du vill ha, förstår vad som krävs och har kunskapen. Hållbart djurägande och trygga husdjur är något du skapar inte får. Börja med en inventering av dina ”varför vill jag ha husdjur”. Är du en aktiv person som älskar naturen, fysisk aktivitet och att umgås med andra som har till exempel hund? Eller föredrar du mys i soffan och stilla promenader? Gör hembesök hos kompisar som har husdjur och se vad det faktiskt krävs för att dela livet och hemmet med husdjur.
Om man aldrig haft hund förut, är det rimligt att bli förstagångs-hundägare som senior?
- Det kan det visst vara om du är på det klara med vad som krävs. Men kanske inte största starkaste fullaktivitets hunden som måste ut 4-5 timmar varje dag. Kanske inte heller en valp om du bor inne i stan på tredje våningen utan hiss och långt till gröna ytor och rastmöjligheter. Att adoptera en hund från till exempel Hundstallet kan vara det bästa alternativet, hunden är rumsren, blir väldigt tacksam för att få ett hem och du gör en god gärning. Eller varför inte en katt som kan vara det bästa sällskapet du kan önska dig även om också en katt behöver stimulans, lek och tid. Man kan absolut gå ut med en katt i sele, många katter lär sig att älska promenader i koppel.
Om det känns övermäktigt med hund eller katt, vad finns det för andra mer lättskötta djur som kan rekommenderas för seniorer?
- Jag gillar ju fåglar, de är intelligenta, sällskapliga och roliga. Dessutom kan man lära dom allt möjligt. Ödlor är väldigt fascinerande och vänliga och många uppskattar sällskap. Kaniner är gulliga och mjuka, marsvin likaså. Framför allt finns det så många fördelar med djur, hälsa, sällskap och den finaste vänskapen bor gärna där djuren bor.
Cecilias tips inför att bli senior förstagångs-hundägare
Läs på om rasen eller ”sorten” du/ni funderar på
Var överens med din partner om du har en så ni båda är införstådda med ansvaret
Prata om vad som ska hända om en av er inte längre finns kvar
Kolla med vänner, barn eller granne så ni har backup om du blir sjuk eller vill resa bort
Gör en budget och ha koll på kostnader
Vill du adoptera, besök gärna ett hundhem och bekanta dig med de som bor där
Låna kompisens hund eller katt, erbjud dig att passa den för att se om du trivs med djur
Fördelar med hund
När du har en hund så måste du gå ut på promenad! Med en vovve så får du fysisk aktivitet och frisk luft varje dag vilket kan bidra till en förbättrad rörlighet och en bra hjärt- och kärlhälsa. När du är ute på dina hundpromenader får du dessutom ett perfekt läge att skapa ny bekantskap med andra hundägare, i hundrastgården eller på promenadstråket. En hund ger dig ett fint sällskap och en trogen vän för livet som kan ge dig emotionellt stöd i vardagen. Att ha hund uppmuntrar även till struktur i tillvaron genom rutiner och dagsbehov så som skötsel och fysisk aktivitet. Dessutom kan en hund ge en känsla av trygghet och säkerhet i hemmet.
Fördelar med katt
Katter kan vara enklare att sköta jämfört med många andra husdjur. Innekatter behöver inte gå ut för att göra sina behov, utan använder en kattlåda som är lätt att rengöra. Detta gör dem till ett bekvämt alternativ för personer som kanske inte har möjlighet att gå ut på promenad flera gånger om dagen. Utekatter kan också vara självständiga och sköter ofta sina behov utomhus, vilket minskar behovet av att rengöra kattlådan. Dessutom är katter generellt sett tysta, renliga och kan ge mycket sällskap och tröst utan att kräva alltför mycket uppmärksamhet.
Utgifter att tänka på med husdjur
Innan du skaffar ett husdjur är det viktigt att noggrant gå igenom din ekonomi för att säkerställa att du har råd att sköta och försörja det djur du funderar på att köpa. Att ha ett husdjur innebär ett långsiktigt ekonomiskt åtagande som kan variera beroende på djurets art, storlek och hälsotillstånd.
Vad kostar det att ha hund?
Kostnaderna för att ha en hund kan variera ganska kraftigt beroende på hundens storlek, hur mycket den äter och eventuella sjukdomar som är vanliga inom rasen. Generellt sett kan det kosta mellan 7 000 kronor och 25 000 kronor per år att ha en hund. Dessa kostnader inkluderar mat, veterinärkostnader, försäkring och övriga tillbehör som leksaker, koppel och sängar. Det är också viktigt att tänka på eventuella oväntade utgifter, såsom akuta veterinärbesök eller specialkost.
Vad kostar det att ha katt?
Att ha en katt kan vara något billigare än att ha en hund, men det innebär fortfarande betydande kostnader. Årliga utgifter för en katt kan ligga mellan 5000 kronor och 10 500 kronor. Dessa kostnader täcker mat, veterinärkostnader, försäkring och övriga tillbehör som leksaker, klösträd och kattsand. Precis som med hundar kan oväntade utgifter uppstå, så det är bra att ha en buffert för sådana situationer.
Pensionär och dagmatte
Om du känner att du inte har de ekonomiska eller fysiska förutsättningarna att ha en hund på heltid så kan du pröva att bli dagmatte. Att vara dagmatte innebär att du tar hand om någon annans hund under dagen, vilket ger dig sällskap och motion utan de fulla kostnaderna och ansvaret av att äga en egen hund. Om du vill bli dagmatte så kan du testa att höra dig för med bekanta i din omgivning eller hålla utkik på nätet, förslagsvis i sociala medier-grupper för hundägare i ditt närområde. Ett tips kan också vara att besöka en närliggande hundsalong och fråga personalen om de har tips på trevliga hundägare som behöver hjälp med hundpassning dagtid.
Sysselsättning som pensionär
Att ha regelbundet umgänge med djur kan ge dig mycket. För dig som pensionär kan det bli en trivsam sysselsättning med den dagliga skötseln samtidigt som du får sällskap och den emotionella närvaron som ett husdjur ger. När du skaffar hund- eller katt så är det viktigt att ha en bra djurförsäkring – särskilt som pensionär, för att du exempelvis ska kunna ge ditt djur veterinärvård utan att tveka på grund av höga kostnader.
Försäkring för din fyrfotade vän
Vår djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.