Resa med hund
Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.
Vad krävs när du ska resa utomlands med hund?
Om du funderar på att resa utomlands med din hund, finns det en del grejer som är bra att hålla koll på. Det handlar nämligen inte bara om vart ni ska resa utan även hur. De flesta flygbolag tillåter exempelvis inte större hundar att sitta med dig i kabinen, utan reser istället i bagageutrymmet. Om din hund åker i kabinen med dig behöver den vistas i väska eller bur under hela resan. Det är stor variation beroende på vilket flygbolag du väljer och vilken destination, så se till att kolla upp det i god tid.
Reser du med tåg finns det oftast hela avdelningar där djur tillåts. Ibland är det till och med utan kostnad, och på många tåg behöver din hund inte vistas i bur eller väska under resan. Tåg är alltså för många ett enklare alternativ när man reser med hund.
Hundpass
Om du tar med din hund utomlands måste den ha ett hundpass. Passet är en värdehandling och innehåller bland annat information om vaccinationer och behandlingar. Du ordnar passet genom en veterinär. Se till att vara ute i god tid här.
Vaccinera hund för utlandsresa
Beroende på vilket land du åker till behöver din hund olika slags vaccinationer och hälsokontroller. Reser du inom EU behöver din hund till exempel vaccineras mot rabies. Hur länge en rabiesvaccination håller beror på vilken typ av vaccination din hund har fått. Förutom rabies finns det även andra vaccinationer och skydd som rekommenderas vid utomlandsresa för hund. Din hund kan även behöva avmaskas innan det är dags att åka. Rådfråga din veterinär om vad just du behöver göra inför resan.
Chipmärkning och ID-märkning
Din fyrbenta kompis måste vara ID-märkt för att få resa utomlands. Alla hundar i Sverige ska ID-märkas, så chansen är stor att din hund redan är märkt, oftast med mikrochip. ID-märkningen utförs av veterinär och kan göras på hundar från sex veckors ålder.
Införselregler för hundar
Något annat som är bra att känna till är att vissa länder har egna bestämmelser och förbud mot vissa raser. Vad därför noggrann med att kolla upp hur reglerna ser ut för just det land ni planerar åka till.
Tullen
När du reser tillbaka till Sverige med din hund behöver du anmäla din hund till tullen. Du väljer röd gång vid tullen och behöver visa papper på din hund. Du hittar mer information på tullverket.se.
Resa med hund utanför EU
Det finns ingen övergripande bestämmelse över vad som gäller för att resa med hund utanför EU. Det ligger alltså på dig som ägare att ta reda på vilka regler som gäller för det land du och din hund ska resa till.
Försäkring för din fyrfotade vän
Vår djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.
Bra saker att ta med
Förutom det självklara som koppel och halsband, finns det några bra saker att ha med till din hund på resan. Att byta foder är en stor omställning för din hunds mage, så om du har möjlighet, ta med din hunds vanliga foder. Det kräver förstås att du räknar ut hur mycket du behöver ha med dig på resan. Och ja, räkna med att det blir tungt. Men det kan vara väl värt det för både dig och din hund i slutändan. Andra saker som kan vara bra att ha är...
Några av din hunds favoritleksaker.
En filt som luktar som du – det kan göra din hund tryggare om den inte sitter med dig under själva resvägen.
Reseapotek – Det kan även vara tryggt för din vetskap att ha med ett reseapotek om något skulle hända. Exempelvis åksjuketabletter, vätskeersättning och myggnät.
Löper din hund? Då kan det vara bra att ta höjd för det.
Vatten! Glöm inte att ta med dig vatten som din hund kan dricka under resan.
Annat som är bra att tänka på
Det kan vara en bra idé att vänja din hund vid att resa redan innan det är dags. Ska din hund exempelvis spendera många timmar i en bur kan det vara bra att introducera buren hemma och låta hunden bekanta sig med den. På så sätt kan du minska din hunds oro under själva resan.
Ett annat tips är att se till att aktivera din hund innan resan. Att göra av med energi är ett perfekt sätt att förbereda din hund för en flygresa. Något annat som alltid är bra att veta är hur manutför första hjälpen för hund och katt.
OBS! Det är alltid ditt ansvar att se till att du har all information och har förberett dig och din hund för resan. I vissa länder kan din hund nekas inträde, hamna i karantän eller i värsta fall avlivas om alla papper inte är i ordning. Tar du med din hund utomlands är det här en resa du vill planera i god tid.
Vad täcker hundförsäkringen vid utlandsresa?
Se till att din hund har en riktigt bra försäkring så att du kan känna dig trygg. Med vår hundförsäkring kan du känna dig säker, både på resande fot och hemma, på att din fyrfotade vän har ett bra skydd. Vår hundförsäkring gäller nämligen i alla EU-länder, Storbritannien, Norge och Schweiz under max 1 år (365 dagar), räknat från den dag du reser ut från Sverige.
Glöm inte bort att försäkra resan
Nu när resandet är igång kan det vara extra skönt med trygghet i en riktigt bra försäkring. Vi erbjuder flera olika reseförsäkringar, från weekend till långresan och mer.