Fem försäkringar du inte ska vara utan
Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.
Vilka är de fem viktigaste försäkringarna?
– För de flesta av oss är det svårt att bygga upp en så stor buffert att ekonomin klarar exempelvis längre sjukskrivning eller invaliditet, vattenskador på huset eller sjuktransport hem från semesterorten. De här försäkringarna tycker jag är självskrivna:
Hemförsäkring
– Det här är generellt en bra och bred försäkring som täcker hela familjen. Förutom att du får ersättning om något allvarligt händer med boendet ingår många andra delar. Ett exempel är att du kan få ersättning för rättegångskostnader och skadeståndskostnader om du skulle bli stämd. Också reseskyddet är viktigt. Blir någon i familjen till exempel akut sjuk på semestern och ni behöver ordna sjuktransport till Sverige kan det gå på hundratusentals kronor. Viktigt att kolla upp när du jämför hemförsäkringar är reseskyddet och allriskdelen, som gäller för prylar som du tar med dig hemifrån, som laptopen eller golfbagen.
Bilförsäkring
– Har du bil måste du enligt lag ha minst trafikförsäkring, men om du råkar ut för en olycka ger den ingen ersättning för skador på din egen bil. Om du funderar på ifall du behöver hel- eller halvförsäkring tycker jag att du ska utgå från bilens värde. Är bilen till exempel värd 15 000 kanske det inte är värt att kosta på den en helförsäkring.
Olycksfallsförsäkring
– Även om du är försäkrad via jobbet har du troligtvis inget skydd på din fritid. Kollektivförsäkringar som erbjuds av facket är ofta billiga, men kanske inte heller ger så mycket i ersättning, så glöm inte att jämföra olika försäkringar. Om du råkar ut för svåra skador så att du får svårt att jobba kan privatekonomin påverkas ordentligt. Där går den här typen av försäkring in och stöttar.
Mer om vår olycksfallsförsäkring
Inkomstförsäkring
– Om du har höga löpande kostnader, eller familj, kan det vara skönt att exempelvis slippa flytta om något händer och du förlorar jobbet eller blir sjukskriven. Har du ingen inkomstförsäkring tycker jag att du ska skaffa det, till exempel via facket. För att den ska gälla behöver du vara med i a-kassan.
Barnförsäkring
– Det kan hända mycket när barnen växer. En skada eller sjukdom som inte märktes till att börja med kan ge problem längre fram. Därför är mitt råd att skaffa barnförsäkringen så tidigt som möjligt. Om barnet senare skulle få svårt att jobba på grund av den här skadan eller sjukdomen kan försäkringen gå in och stötta ekonomin.
Om jag vill ha större trygghet än det allra nödvändigaste, vad behöver jag då?
– Det finns några andra försäkringar som jag tycker man ska fundera över, beroende på vilken situation man är i:
Låneskydd – Tror jag att det blir svårt att betala lånekostnaderna om räntorna går upp och jag förlorar jobbet? Då är låneskydd och bolåneskydd ett alternativ. Det kan hjälpa dig om du exempelvis blir långtidssjukskriven eller av andra anledningar inte kan jobba.
Djurförsäkring – Veterinärbesök är väldigt dyra!
Livförsäkring och efterlevandeskydd – Så länge barnen bor hemma är en livförsäkring ofta avgörande för att du kunna behålla bostad och klara ekonomin ifall din partner går bort. Men om barnen är utflugna och ekonomin är god är det exempelvis kanske inte lika viktigt med efterlevandeskyddet i pensionsförsäkringen. I så fall skulle jag välja att ta bort det skyddet, så att det inte äter upp ditt pensionssparande i onödan.
Vilken försäkring skulle du aldrig ta?
– Jag tycker inte att man ska tacka ja till försäkring när man står i butiken och ska köpa tv eller liknande. Ofta har vi redan det här skyddet genom hemförsäkringen och konsumentskyddslagen.