Checklista för att bila utomlands
Det blir alltmer populärt att bila utomlands istället för att flyga. Restiden ökar givetvis men genom att bila blir också själva resan en del av upplevelsen. Det finns dock flera saker som kan vara bra att ha koll på i god tid innan du åker iväg. Vad gäller exempelvis för grönt kort, vägavgifter och miljözoner i Europa? Vi ger dig några tips på vägen för att minska risken för obehagliga överraskningar på bilresan.
Checklista inför bilsemestern:
Några saker du behöver ha med dig i bilen och förbereda innan avresa:
Giltigt körkort.
Giltig resehandling såsom nationellt id-kort eller pass.
Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) från Försäkringskassan.
Bilens registreringsbevis (den blå delen) från Transportstyrelsen som visar att bilen är din.
Mat och dryck för att klara längre sträckor, gärna extra vatten i reserv.
Stenskottsplåster, för att minska risken för större sprickor ifall du skulle få ett stenskott.
Se över din bilförsäkring så att du har en nivå som ger tillräckligt skydd.
Se till att din bil är servad och reparera sådant som skulle kunna orsaka ett driftstopp. Är du osäker, rådfråga en auktoriserad verkstad innan du ger dig iväg.
Ett första hjälpen-kit, en reflexväst och en varningstriangel, då det är lag på att ha detta i bilen i flera EU-länder.
Några enklare verktyg, bogserlina, extra glödlampor till strålkastarna om du har sådana som går att byta själv och en ficklampa kan vara bra att ha.
Ett servicekort från din hemförsäkring är bra att med på en utlandsresa, eller att notera viktiga telefonnummer till försäkringsbolaget. Detta eftersom de flesta hemförsäkringar innehåller en reseförsäkring.
Om du kör en lånad bil: Ha med en fullmakt från bilens ägare som intygar att du fått låna bilen.
Eventuellt Grönt kort.
Bilresa i Europa
Många väljer att resa igenom just EU-länder när de ska bila utomlands eftersom det är tillåtet att resa fritt inom de 27 medlemsländerna och Schengenområdet. Dock är det viktigt att komma ihåg att du måste kunna identifiera dig som EU-medborgare med en giltig id-handling för att kunna nyttja denna frihet.
Resa med körkort inom EU
Ett svenskt körkort är ingen giltig resehandling eftersom det inte visar vilket medborgarskap du har. Därför är det viktigt att du, utöver ditt körkort, har med dig pass eller nationellt id-kort på resan som visar att du är EU-medborgare Du kan behöva visa upp din nationella id-handling vid exempelvis en poliskontroll eller om ett land inför tillfälliga gränskontroller.
Vilka länder kräver grönt kort?
I de flesta europeiska länder behöver du inte ha med dig något så kallat Grönt kort. Hos Trafikförsäkringsföreningen kan du se i vilka länder svenska trafikförsäkringar gäller och i vilka du behöver ha med dig ett Grönt kort. Skulle du behöva ett Grönt kort behöver du kontakta ditt försäkringsbolag minst en vecka innan avresan, det måste nämligen skickas hem till dig med post.
De länder som för närvarande kräver att du kan uppvisa ett Grönt kort är Albanien, Azerbajdzjan, Marocko, Moldavien, Nordmakedonien, Tunisien, Turkiet och Ukraina.
Vägavgifter i Europa
Många länder i Europa tar ut avgifter för passage i tunnlar, på broar samt på såväl motorvägar som andra vägar. Dessa avgifter betalas på olika sätt men oftast går det att betala med ett vanligt betalkort. I vissa fall kan du i förväg behöva köpa ett klistermärke som sätts i vindrutan som är kopplat till en betallösning, så kolla upp vad som gäller i de länder och på de vägar du tänkt passera. Många som bilar från Sverige tar sig ut i Europa via Öresundsbron, då kan det vara smart att köpa en biljett online i förväg till ett något lägre pris än på plats.
Miljözoner i Europa
Allt fler länder inför också miljözoner, framför allt i stadskärnorna i större städer. Det innebär att du behöver en dekal på din bil som visar vilken miljöklassning bilen har baserat på partikelutsläpp. Detta krav gäller oftast även elbilar. Kolla återigen upp vad som gäller i de länder och städer du tänkt köra igenom. Många miljözoner har totalförbud mot dieselbilar och kan ha övervakning via vägkameror.
Läs mer om vägavgifter och miljözoner i europeiska länder hos Riksförbundet M Sverige.
Mobiltelefon och bilkörning
I de flesta europeiska länder är det förbjudet att använda mobilen medan du kör. Blir du upptäckt riskerar du böter. I Spanien är det till och med förbjudet att använda hörlurar medan du kör, istället måste du koppla upp mobilen till bilens högtalarsystem för att kunna ta ett samtal.
Bra att veta när du ska köra bil utomlands
Utöver alla regler som gäller när du ska bila utomlands finns ytterligare några saker som kan vara bra att känna till när det kommer till packning och försäkring.
Packa smart i bilen
Om du ska ha med dig hela familjen på bilresan kan det vara värt att lägga lite extra tid på att packa smart. Några tips på hur du gör det är:
Lägg tunga saker längst ner och i mitten av bagageutrymmet och försök använda hela bagageutrymmets yta innan du staplar ovanpå.
Packa textilier såsom lakan och handdukar i vacuumpåsar.
Undvik att ha massa lösa prylar och försök att samla packningen i väskor eller påsar – eller lägg små lösa föremål inuti andra saker såsom cykelhjälmar och skor.
Använd en takbox om bagageutrymmet inte räcker till, men tänk på att det också gör att bilens bränsleförbrukning ökar. Läs våra tips om hur du packar takboxen på rätt sätt.
Tänk på att risken för stöld och inbrott i bilen är högre när du är utomlands. Bilar med utländska registreringsskyltar är extra intressanta för tjuvarna, speciellt vid populära utflyktsmål. Se till att lägga undan stöldbegärliga saker i bagaget eller eventuell takbox innan du gör ett längre stopp, om du inte kan ta med dig dem. Läs mer om hur du kan undvika bilstöld och bilinbrott.
Hur gäller försäkringen när man ska köra bil utomlands?
Om du kör utomlands med din svenskregistrerade bil gäller din bilförsäkring i de flesta länder i Europa. Efter 180 dagar utomlands kan bilens hel- eller halvförsäkring komma att upphöra men trafikförsäkringen gäller fortsatt.
Du som har ICAs bilförsäkring behöver oftast inte kontakta något försäkringsbolag i landet du befinner dig i om du råkar ut för en skada. Kontakta istället SOS International på telefon +46 33 78 60 569, så hjälper de dig. För att få hjälp på plats eller med hemtransport vid en eventuell skada krävs att du har halvförsäkring eller helförsäkring på bilen. Har du vår hyrbilsförsäkring kan du fortsätta resan med en hyrbil om din bil skulle gå sönder.
Innan du ger dig ut i Europa är det viktigt att ta reda på vad som gäller i just det land eller länder du tänkt besöka. Ska du exempelvis köra till Turkiet finns särskilda regler du behöver förhålla dig till. Till exempel behöver du som förare skriva ut ditt fordon ur ditt pass när du lämnar landet och vid lokala reparationer kan du behöva kontakta tullen.
Behövs någon extra försäkring för att bila utomlands?
Det kan finnas begränsningar i din bilförsäkring när du ger dig iväg med bilen utomlands. Kontakta ditt försäkringsbolag och kolla vad som gäller innan du bilar iväg utanför Sveriges gränser, och lägg till exempelvis en hyrbilsförsäkring om du vill vara på den säkra sidan. Kontrollera också om du behöver höja din registrerade körsträcka inför resan.
Läs mer om vilka försäkringar som kan vara bra att ha när du ska resa.
Ha en trevlig bilsemester och kör försiktigt!