Guide till dig som ska köpa elcykel
Är du trött på att vänta på bussen eller fastna i bilkö på väg till jobbet? Då kanske det är dags att hoppa på elcykeltrenden. Här får du veta vad du ska tänka på inför köpet av elcykel.
Elcykeln erbjuder friheten att ta sig till jobbet en längre sträcka utan förseningar – och utan att komma fram svettig. Numera finns det många typer av elcyklar. Vilken som passar dig beror framför allt hur du vill använda den. Fundera på dessa frågor:
Hur långt vill du kunna köra?
Räckvidden på cykelbatteriet skiljer mycket mellan olika cyklar, men påverkas också av hur mycket du trampar själv, om det är backigt, hur mycket du väger och hur varmt det är ute. Beroende på cykelmodell räcker en laddning ungefär från 30 upp till 140 km. Kolla att batteriet är tillräckligt stort för att klara din pendlingssträcka. Batterier mår som regel bäst av att inte laddas ur helt, så se gärna till att du har lite extra räckvidd, eller koppla loss batteriet och ladda på jobbet.
Hur ser vägen ut?
Ska du pendla med elcykeln åker du förmodligen ungefär samma väg varje dag. Är det vanliga gator utan så mycket backar passar en 3-växlad cykel bra. Har du däremot branta backar är det bättre att välja fler växlar. Dessutom behövs mer kraft i elmotorn. Välj i så fall en cykel där motorn sitter vid tramporna. Har du dåliga vägar med grus och gropar är en cykel med dämpning ett bra val.
Hur snabbt vill du kunna köra?
På en elcykel får du hjälp av elmotorn när du trampar. Elassistansen fungerar upp till 25 km/h, över den hastigheten får du trampa helt själv. Ett snabbare alternativ är så kallad Speedbike, som har elassistans upp till 45 km/h. Enligt reglerna räknas den dock som moped och du behöver körkort som gäller för moped samt mopedförsäkring. Läs mer om vilka regler som gäller på transportstyrelsen.se.
ICAs hemförsäkring ger skydd för din cykel
Med ICA Försäkrings hem- och husförsäkring har du ett bra skydd om olyckan skulle vara framme. Till exempel ersätter vi en stulen cykel med upp till 50.000 kronor.
Olika typer av elcyklar – vilken passar dig?
Klassisk citybike
Perfekt för kortare pendlingsavstånd och plan mark. Den här modellen är bekväm att stiga på eller av och är försedd med stänkskärmar och pakethållare. Eftersom den är tung och stabil fungerar det bra att sätta på barnsits, eller att ställa matkassen i cykelkorgen.
Lastcykel
Med den här kan du skjutsa barnen till dagis, köra tunga väskor eller storhandla. Tack vare elmotorn blir det inte mycket jobbigare än en promenad i parken.
Hybridcykel
Vill du ha en sportigare elcykel väljer du en hybrid. Den har ofta smalare däck och kraftigare motor, vilket gör att du kommer betydligt längre på en laddning. Eftersom den här cykeln är lättare och har fler växlar fungerar den också bra utan eldrift.
Speedbike
För dig som vill ta dig fram riktigt snabbt! Eftersom motorn stöttar upp till 45km/h klassas Speedbike som moped, med backspegel och registreringsnummer. Du behöver körkort för moped, skyddshjälm och mopedförsäkring för att köra. Speedbike har kraftigare motor, bromsar, batteri och däck, vilket också gör den dyrare.
Försäkring för elcykel
Om din elcykel blir stulen eller skadad i en olycka täcks det av hemförsäkringen. Tänk på att kolla upp vilket maxbelopp du har i din hemförsäkring. ICAs hemförsäkring ersätter till exempel en stulen cykel med upp till 50 000 kronor. Vilken självrisk du har i din hemförsäkring ser du i ditt försäkringsbrev.
Undantaget är Speedbike eller liknande, som har högre maxhastighet eller där du slipper trampa själv. De räknas nämligen som moped av Transportstyrelsen och du behöver därför en mopedförsäkring.
En förutsättning för att du ska få full ersättning är att cykeln varit låst med SSF-godkända lås. Fråga när du köper cykeln, så får du hjälp att välja bra lås. I takt med att elcyklarna blivit fler har stölder av elcykelbatterier ökat kraftigt, så glöm inte att ta med batteriet om du parkerar cykeln utomhus under längre stunder.
Läs mer i vår guide: Stulen cykel – så gör du
Viktigt att tänka på är att personskador inte ersätts av den vanliga hemförsäkringen. Då behöver du ha ett olycksfallstillägg eller en separat olycksfallsförsäkring.
Cykla försiktigt!