Viltolycka – risken ökar under hösten

Under hösten är risken för viltolycka extra stor. Vi ger dig tips på hur du kan undvika en olycka. Du får också veta vad du gör om du skulle krocka med en älg eller annat vilt.

Antal viltolyckor ökar på hösten

Det rapporteras ungefär 62 000 viltolyckor varje år, och siffran har ökat de senaste åren. Överlägset vanligast är krock med rådjur, och hösten är den tid då de flesta olyckorna sker. De olyckor som ofta innebär personskador är vid en krock med älg. Krockar med mindre djur ger oftast bara plåtskador, men det kan vara nog så jobbigt.

Ha koll på när risken för viltolycka är som störst

Vilda djur är mest aktiva från skymningen fram till gryningen. Är du ute på vägarna under den tiden på dygnet ska du vara extra vaksam, särskilt under årets sista månader. Då är risken för djurkollision som störst.

Fyra tillfällen att hålla extra koll

  1. Djuren rör sig ofta i flock. Ser du ett rådjur springa över vägen är det alltså troligt att det kommer fler. Håll utkik på båda sidor om vägen, och sänk farten.

  2. Störst risk för djurkollision är det vid skogskanter och kalhyggen, där djuren ofta rör sig.

  3. Titta inte bara på vägen, utan läs även av terrängen runtomkring. Ett djurs ögon vid sidan om vägen kan reflektera bilens strålkastare och lysa i mörkret.

  4. Vägskyltar med varning för vilt sitter där av en anledning – se dem som en signal att vara extra vaksam.

Ersättning och självrisk vid viltolycka

Om du har vår helförsäkrad hos oss, betalar du ingen självrisk vid krock med djur. Vi ersätter också självrisken i vagnskadegarantin med upp till 6 000 kronor om du har halvförsäkring på bilen.

Läs mer om vår bilförsäkring

Anmäl viltolycka och sätt ut varningstriangel

Det första du ska göra vid en viltolycka är att sätta ut en varningstriangel på ett avstånd om minst 100 meter från olyckan för att skydda dig själv och andra trafikanter.

Har du krockat med rådjur, älg, vildsvin, hjort, björn, varg, järv, lodjur, utter, mufflonfår eller örn, är du skyldig att ringa 112 direkt. Det gäller även om varken passagerare, bil eller djuret har fått synliga skador. Vänta alltså inte med anmälan till ett senare tillfälle – det räknas som straffbart och kan ge böter.

Uppgifter du behöver lämna när du anmäler viltolycka:

  • Person- och fordonsuppgifter

  • Olycksplats – allra helst GPS-position, annars ort, vägnummer och kännemärken på platsen

  • Om du eller någon medpassagerare är skadad

  • Vilken typ av djur du kört på

  • Om djuret finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit

Märk ut olycksplatsen

Du ska också märka ut platsen för olyckan, så att en jägare lätt kan hitta den. Använd helst viltolycksremsan från Nationella viltolycksrådet. Den innehåller också information om vad du ska göra vid en viltolycka. Skriv ut den och lägg i bilen, så att du har den till hands om olyckan skulle vara framme.

Har du inga markeringsremsor går det lika bra att knyta fast en plastpåse eller liknande vid olycksplatsen.

Viktigt att inte förvärra situationen

Det kan vara svårt att veta hur du ska agera i samband med viltolycka. Det är bra att komma ihåg att det finns saker du absolut inte ska göra, som kan förvärra situationen och orsaka mer skada, till exempel:

  • Gå inte ut på en trafikerad väg för att undersöka eller lyfta bort ett djur

  • Gå aldrig nära skadat vildsvin, björn eller varg – dessa djur kan bli väldigt aggressiva

  • Sök inte efter djuret på egen hand

  • Försök inte att avliva ett skadat djur själv – om du inte har specialkunskaper

Källor: Viltolycka.se, Polisen