Köpguide begagnad bil

Det ska kännas bra i magen när man köper en bil. Men hur vet man vad som är viktigt att tänka på? Vi reder ut lite bra tips på vägen.

Bil vid blomsteräng av gula blommor

Det första man bör fundera på när man ska köpa en bil är om du behöver en bil som ska rymma hela familjen och packning, eller är det bara du själv som oftast kommer köra den? Ofta lockas vi till att köpa en större och mer oekonomisk bil än vad vi egentligen behöver.

När du hittat en bil du gillar, börja med att söka på tester av bilen på internet. Det finns många bilrelaterade sajter som har tester av begagnade bilar tillgängliga på sina sajter. Biltester kan ge en bra indikation om vad som är bra och dåligt, kända fel och ibland även vad ägare till bilmodellen tycker om den.

Här kommer många, men bra punkter att tänka på när man ska köpa en begagnad bil.

Bra att tänka på innan du åker för att provköra

  1. Beställ en fordonshistorik av bilen från t.ex. Carfax. Då får du reda på bland annat: mätarhistorik, om bilen varit stulen, besiktningsinformation, om bilen varit en taxi och mycket mer. Tänk på att lagen om god tro inte längre gäller och det är du som köpare som är ansvarig.

  2. Om bilen är belånad, bör du få skriftligt på att lånet löses i samband med att du köper bilen.

  3. En bil som haft många ägare på kort tid är något som man ska kolla upp. Det kan vara ett tecken på att ägarna haft problem med bilen.

  4. Om bilen är prissatt mycket lägre än genomsnittet, så bör du kolla upp bilen och dess historik lite extra.

När du är på plats för att titta på bilen

  1. Be att få se säljarens legitimation. Detta för att du måste veta att det är bilens ägare som säljer bilen.

  2. Börja med att syna bilens yttre och kolla efter bucklor, rost, repor och andra skavanker som eventuellt inte säljaren uppgivit i annonsen. Böj dig ned och försök få en överblick hur bilen ser under. Ha gärna med en stark ficklampa och kolla efter bristfälliga lagningar som t.ex. att man hängt upp avgassystemet i ståltråd eller något annat som inte kommer hålla under någon längre tid. Lyft på motorhuven och kolla att allt ser okej ut och kontrollera att behållare som innehåller vätskor har rätt mängd i sig. Glöm inte heller att kolla oljan i motorn med oljestickans hjälp. Alla saker som inte är som de ska kan vara en anledning till att inte köpa bilen, eller en chans att kunna pruta på priset.

  3. Kolla mönsterdjupet på både sommardäck och vinterdäck. Lagen säger att mönsterdjupet måste vara minst 3 mm. Är det väldigt slitna däck, så är även detta en anledning till att pruta på priset.

  4. Kolla serviceboken! Detta är speciellt viktigt om bilen fortfarande har någon form av garanti från biltillverkaren kvar. Saknas det stämplar i den, så gäller oftast inte biltillverkarens garantier längre och det är inte heller säkert att bilens maskinskadeförsäkring täcker eventuella fel.

  5. Provkör bilen och lyssna så att du inte hör några missljud från motorn, konstiga ljud när du svänger eller oljud när kör upp och ner för t.ex. en trottoarkant eller fartgupp.

  6. Kolla att mätare, knappar och reglage funkar som de ska. Kontrollera fläkten, värmen och även att aircondition fungerar om den är utrustad med detta. Att laga en aircondition kan vara rätt dyrt, testa att sätta den på kallaste läget och att den då verkligen ger kyla.

  7. Betala helst inga pengar i förskott, men gör du detta se till att få kvitto av säljaren på detta.

  8. Skriv ett köpekontrakt om ni gör affär. Konsumentverket har ett köpekontrakt som man kan fylla i på webben och sedan skriva ut i två exemplar som både köpare och säljare skriver under. Ett annat tips är att ta med två utskriva oifyllda kontrakt och fyll i dem tillsammans med säljaren.

  9. Teckna omgående en bilförsäkring på bilen – antingen helförsäkring bil, halvförsäkring bil eller trafikförsäkring. Säljarens försäkring gäller inte för dig, så du måste ha en egen försäkring direkt när du kör därifrån med bilen. Att köra runt oförsäkrad är både olagligt och dumt, då Trafikförsäkringsföreningen automatiskt kommer debitera dig som ägare till bilen en avgift för varje dag din bil är oförsäkrad. Den avgiften är väldigt hög. Läs mer om hur du kan teckna en försäkring på helgen.

Har du varit noga med att ta reda på info om ditt objekt innan och gjort en ordentlig kontroll av bilen innan du köper den, löper du mindre risk att bli lurad och få otrevliga överraskningar i efterhand.

Lycka till med köpet av din nästa bil!