Moped eller elcykel – vad väljer du?

Vill du som många andra minska ditt beroende av bil och kollektivtrafik, men vill ha lite draghjälp? Du kanske har långt till jobbet eller affären och drar dig för att gå eller cykla för egen maskin. Elcyklar och mopeder av olika slag blir alltmer populära. Vi reder ut begreppen och hjälper dig att välja det fordon som passar dig bäst.

Hur fort går en elcykel?

Elcykelns motor hjälper dig att komma upp i 25 km/h, så länge du trampar. Du kan förstås trampa dig upp i högre hastigheter än 25 km/h för egen maskin om du orkar, men motorn kommer inte hjälpa dig öka farten.

På de flesta elcyklar kan du själv ställa in hur mycket motorn ska hjälpa till, vilket förstås påverkar hur långt batteriet räcker. Eftersom elcykeln fungerar som en helt vanlig cykel när du stänger av elmotorn, kan du till exempel välja att bara ta hjälp i uppförsbackar eller motvind.

Skillnad mellan elcykel och moped klass 1 (speedbikes)

En vanlig elcykel, som ger kraft upp till 25 km/h och har en effekt på högst 250 watt, omfattas av samma regler som en vanlig cykel. Den har ingen åldersgräns, inget hjälmtvång för vuxna och du kan köra den på cykelbanor.

En speedbike fungerar precis som en elcykel, det vill säga ger en extra skjuts när du trampar. Skillnaden är att den kan assistera dig ända upp till 45 km/h, och klassas därför som en moped. Det betyder att en speedbike omfattas av de lagar och regler som gäller för moped klass 1, alltså:

  • Du behöver en mopedförsäkring (trafik).

  • Du som kör behöver minst ha förarbevis för moped klass 1.

  • Den behöver ha ett typgodkännande i Europa (CoC) och vara registrerad.

  • Du behöver ha mopedhjälm när du kör.

  • Den behöver vara utrustad med backspeglar.

  • Du får inte köra den på cykelbanor, däremot i bussfiler där moped och MC är tillåtna.

Det har rått en viss förvirring kring reglerna tidigare, och om du är osäker på vad som gäller för just ditt fordon kan du kontakta transportstyrelsen.

Skillnad mellan elcykel och moped klass 2

En elcykel som har en effekt på 250–1 000 watt, men inte går fortare än 25 km/h, räknas som en moped klass 2. Den kan också kallas motoriserad cykel.

En moped klass 2 får du köra på cykelbanan, och den behöver inte vara registrerad. Du behöver ha körkort, traktorkort eller förarbevis för moped klass 2 och ha minst cykelhjälm på huvudet.

Hur fort går en moped?

Moped klass 1 kan gå i upp till 45 km/h, medan moped klass 2 kan gå i upp till 25 km/h. Det är olagligt att köra en trimmad moped, det vill säga en moped som har modifierats för att gå fortare än den tillåtna maxhastigheten för respektive mopedklass.

Elcykel eller elmoped – fördelar med båda

Om du är mån om att din pendling ska vara så miljövänlig som möjligt, men samtidigt vill ha lite draghjälp, är både elcykel och elmoped bra alternativ. På olika sätt.

Fördelar med elcykel

Med en elcykel får du motion, samtidigt som du kommer snabbt fram och inte blir lika varm som om du hade cyklat samma sträcka utan assistans från motorn. Energiförbrukningen för dig som cyklar på en elcykel motsvarar ungefär en snabb promenad.

Elcykeln är i stort sett lika smidig som en vanlig cykel, och du kan hålla dig ifrån biltrafiken när det finns cykelbanor att köra på (så länge elcykeln inte är klassad som en moped klass 1).

En annan fördel är att elcykeln inte har någon åldersgräns, och det finns inget hjälmkrav för vuxna. Även om hjälm förstås är starkt rekommenderat – särskilt med tanke på hastigheten.

Fördelar med elmoped

Elmopeden är lika tyst som en elcykel men går snabbare, framför allt om du väljer en klass 1-moped som kan komma upp i 45 km/h. Även om du då är hänvisad ut i biltrafiken, kan du ibland smita förbi bilköer och köra i bussfiler.

Väljer du en elmoped i klass 2 kan du förstås använda cykelbanan.

Källor:
Transportstyrelsen, Decathlon, Elcykelvaruhuset