Studsmatta och säkerhet – tips för tryggare hopp och lek
Att ha en studsmatta i trädgården är en dröm för många barn, och kan också vara ett bra sätt att uppmuntra till fysisk aktivitet och rörelseglädje. Här får du tips på hur du kan se till att barnen hoppar studsmatta säkert och har roligt samtidigt.
Placering och installation av studsmattan
Ett ojämnt underlag kan få studsmattan att luta eller vippa vid användning. Se till att placera studsmattan på en plan yta för att barnen ska kunna hoppa och studsa mer kontrollerat. Tänk också på att inte ställa studsmattan vid överhängande träd eller intill större buskage, för att undvika att kvistar och grenar blåser av och trillar ner på den som hoppar. Det kan också vara bra att studsmattan står en bit ifrån byggnader, större stenar och annat som kan komma i vägen om det råkar bli bråttom att kliva av när det är färdigstudsat.
Detaljerna som gör studsmattan mer säker
Säkerhetsnätet är en väldigt viktig del av studsmattan och kan motverka att barnen råkar hoppa eller ramla av studsmattan. Installera säkerhetsnätet på rätt sätt genom att läsa instruktionerna. Undersök studsmattans säkerhetsnät ofta för att kunna upptäcka om det har uppstått skador eller slitage och för att vara säker på att det sitter ordentligt på plats.
En nyinköpt studsmatta måste enligt EUs säkerhetsstandard innehålla både säkerhetsnät, skyddsmatta och vaddering som täcker den hårda stommen. Skyddsmattan, även kallad kantskydd, hjälper till att undvika klämrisk och andra typer av skador som kan hända när barnet råkar landa på kanten av studsmattan. Se till att skyddsmattan sitter där den ska inför varje hopptillfälle.
Att fästa studsmattan i marken kan vara bra, dels för att hålla studsmattan stadigt på plats när den används, dels för att motverka att den blåser iväg eller välter när vädret är busigt. Det finns särskilda förankringsset för studsmattor, oftast innehållandes markankare och spännband.
För att kliva på och av studsmattan på ett säkert sätt är det bra att ha en passande stege. Detta ingår inte alltid men finns att köpa som tillbehör.
Säkerhetstips när du köper en begagnad studsmatta
Om du ska köpa en begagnad studsmatta så är det viktigt att du går igenom alla delar ordentligt för att säkerställa att studsmattan är säker att använda. Det kan exempelvis vara bra att uppdatera studsmattan med nytt skyddsnät och kantskydd. Fjädrarna kan behöva bytas ut om de visar tecken på rost eller om de har börjat förlora i spänst. Titta efter på själva mattans kant – om den har börjat fransas så är det snart dags att köpa en ny.
Har du en olycksfallsförsäkring?
Om du har otur och råkar ut för ett olycksfall är det bra att ha en olycksfallsförsäkring. Då kan du bland annat få ersättning för trasiga glasögon, sveda, värk, vistelse på sjukhus, rehabilitering och invaliditet.
När barn hoppar studsmatta året runt
Studsmattan kan användas året runt, så länge du håller koll på vädret. Hösten och våren kan medföra ostadigt väder som kan lämna sina spår på studsmattan. Sopa bort blöta löv och torka av hoppytan ordentligt efter regn och rusk för att minska risken att halka. På vintern kan studsmattan bli väldigt hal på grund av is och snö, så se till att alltid borsta av mattan noga innan ditt barn ska vinterstudsa. Under varma och soliga sommardagar är studsmattan mer lättskött och det brukar räcka med enklare tillsyn innan du låter barnen studsa loss. Då är det i stället viktigt att ge barnen ordentligt med vätska, bra solskydd och pauser i skuggan med jämna mellanrum.
Säkrare hoppning för barn
Barn bör inte hoppa studsmatta obevakade – se till att det finns en vuxen som håller koll
Barn under 6 år bör hoppa en i taget under uppsikt av en vuxen
Om du som vuxen hoppar tillsammans med ett litet barn – tänk på att hoppa mer försiktigt. Din tyngd kan få det lilla barnet att studsa högt och mer okontrollerat
När barnen har studsat färdigt, se till att de kliver av lugnt och sansat - aldrig hoppa eller springa av studsmattan
Roliga lekar på studsmattan
Att barn tröttnar på sina leksaker är vanligt, även den där studsmattan som alldeles nyss stod högst på önskelistan. Inspirera till lek och rörelse genom att hjälpa till med tips på säkra och roliga aktiviteter på studsmattan.
Utmaningar
- Se hur länge barnen kan stå på ett ben på studsmattan. Det är mycket svårare än det låter!
- Hopp-reps: 5 x köttbullehopp, 10 x krysshopp, 5 x pinnhopp för att avsluta med två kullerbyttor
Studsmattedisco
Gör en egen spellista till studsmattan med den perfekta studs-dansmusiken och dra i gång studsmattediscot! Att leka dansstopp på en studsmatta är både roligare och mer utmanande än på ett vanligt dansgolv.
Ballonger och bollar
Ballonger och mjuka bollar är alltid roligt att leka med och håller sig bra på plats innanför säkerhetsnätet. Försök att hålla bollen eller ballongen i luften så länge som möjligt samtidigt som du studsar!
Få din tonåring att studsa
Studsmattan är faktiskt inte bara en leksak! Sätt ihop ett litet träningsprogram och utmana dina stora barn och tonåringar. Läs mer om hur du kan minska ditt barns stillasittande
Lagar och regler för studsmattor
För dig som funderar på att köpa en studsmatta finns rekommendationer för ett säkert användande, däremot så finns det inga lagar och regler som du måste förhålla dig till. Det är återförsäljarens ansvar att studsmattorna som säljs följer EUs säkerhetsstandards EN 71-14 och EN 13219. Sammanfattningsvis så innebär dessa två standards krav på stabilitet, hållbarhet, skyddsnät och vaddering samt funktionella och säkerhetsrelaterade krav och testmetoder för att garantera att studsmattan är säker att använda för gymnastik och fritid.
Glöm inte att det är viktigt att försäkra dina barn. Läs om vår barnförsäkring som dessutom är rankad som en av Sveriges bästa.