Åskvarning – så skyddar du hemelektroniken

Sommaren är högsäsong för åskväder. Åska och blixtnedslag står varje år för en mängd skador på hus och hemelektronik, ofta på grund av överspänning i elkablarna. Vill du slippa oroa dig? Här får du veta hur du åskskyddar ditt hem och dina elprylar.

Blixt som slår ner över natthimmel

Spänningen i en blixt kan vara upp till 100 miljoner volt, med en hetta på ca 40 000 grader. Denna enorma urladdning kan ge ordentliga skador där den slår ner. Dessutom sprids högspänningen vidare långa sträckor genom el- och telekablar ovan och under jord. Det förklarar varför hus på kilometerlångt avstånd från nedslagsplatsen kan drabbas av överspänning och kortslutning.

I själva verket är så kallade indirekta blixtnedslag den absolut vanligaste orsaken till åskskador som trasiga apparater och bränder. Och i takt med att vi får allt mer känslig elektronik i våra hem blir skadorna fler. För den som drabbas gör ofta åldersavdrag och självrisk i ens hemförsäkring eller husförsäkring att det kan bli dyrt att ersätta de apparater som gått sönder. Det är med andra ord väl värt mödan att se över åskskyddet i ditt hem. Här svarar vi på några vanliga frågor som våra kunder ställer.

Läs mer om hur du kan öka din elsäkerhet i hemmet

Vilket åskskydd behöver jag hemma?

Bor du i en tätort har telefon- eller nätbolagen ofta byggt in skydd mot överspänning i systemen. För dig som är villaägare är rådet ändå att installera en jordfelsbrytare. Den kommer också att skydda dig och din familj mot andra elolyckor. Glöm inte att kolla att alla uttag är jordade. Bor du i lägenhet är risken att drabbas av skador på hem och elektronik däremot liten.

Har du ett hus utanför tätort behöver du själv åsksäkra ditt hem. Se till att installera en jordfelsbrytare och jordade eluttag. Satsa också på ett inledningsskydd, som installeras vid husets elcentral och ser till att överspänning orsakade av åskan inte kan ta sig in via el- och teleledningar. Vill du gå ett steg längre kan du lägga till ett markspänningsskydd, som hindrar spänning från att ta sig in i huset via marken.

Så funkar vår hemförsäkring vid åskskador

Alla våra boendeförsäkringar ersätter skador från blixtnedslag och överspänning, så att du har ett bra grundläggande skydd. Vår hem-, studenthem-, eller husförsäkring täcker skador på din hemelektronik vid blixtnedslag och överspänning. Lägg till vårt pluspaket, så får du ett förbättrat åldersavdrag på nyare (under 3 år) stationär elektronik såsom TV och hemmabiosystem.

Läs mer om våra hemförsäkringar

Hur kan jag skydda vitvaror och hemelektronik?

Modern, avancerad hemelektronik är ofta känslig för överspänning. Har du otur kan till exempel tv, dator och larm gå sönder när åskan går. Bredband via fiber påverkas däremot inte av åska. Har du tagit till säkerhetsåtgärderna ovan ska du i de flesta fall inte behöva oroa dig. Känner du dig trots allt osäker är det allra säkraste att dra ur kontakterna vid åska, eller när du reser bort sommartid.

Behöver jag sätta åskskydd i eluttagen?

Det finns en mängd enklare åskskydd på marknaden, ofta till lågt pris, som sätts direkt i eluttaget för att skydda enskilda apparater. Även grenuttag med överspänningsskydd finns. Kvaliteten skiljer sig åt, så det gäller att välja med omsorg. Vet du med dig att huset saknar fullgott åskskydd kan det ändå vara ett sätt att skydda elektronik när du inte är hemma. Tänk bara på att detta inte ger något skydd åt elinstallationerna i övrigt. I värsta fall kan du alltså råka ut för kortslutning och brand i väggar eller elcentral.

Kan jag installera åskskydd själv?

Den typen av åskskydd som du sätter i eluttaget är den enda du kan installera på egen hand. För jordfelsbrytare och mer avancerade skydd, som inlednings- och markspänningsskydd, behöver du helt eller delvis ta hjälp av en elektriker.

Är det farligt att prata i mobilen när åskan går?

Det är en vanlig myt att man ska undvika att prata i mobiltelefon när det åskar. Men så länge mobilen inte är ansluten med kabel finns inga risker.

Källor: Elsäkerhetsverket, Avdelningen för elektricitetslära vid Uppsala universitet, SMHI