Vanligaste brandorsaken i hemmet

Att vara kreativ i köket är lustfyllt och kul! Men visste du att köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet? Läs mer om hur du kan fortsätta dina kulinariska äventyr och minska brandrisken i ditt kök.

Brand i kök

När du lagar mat och experimenterar med olika tillagningstekniker så kan det i vissa fall medföra brandrisk. Att fritera mat i en gryta på spisen eller att laga mat med olja i höga temperaturer bör göras med försiktighet då oljan kan börja brinna om den råkar överhettas. Om du vill testa att fritera mat på spisen så rekommenderas att använda en termometer för att hålla koll på oljans temperatur. Det är alltid bra ha ett lock nära till hands för att snabbt kunna kväva elden om olyckan är framme. Kom ihåg att aldrig försöka släcka brinnande olja med vatten.

Spisbrand

Det är på spisen som de flesta bränder startar i våra hem. Detta kan lätt undvikas genom att man inte lämnar spisen obevakad när man lagar mat men även genom att installera en spisvakt. När vi lagar mat hemma säger 63 % av kvinnorna och 55 % av männen att de ofta eller ibland lämnar spisen obevakad och påslagen. Detta enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av ICA Försäkring. Det är när man glömmer bort stekpannan eller kastrullen som det kan lätt kan uppstå en brand och har man otur kan det få förödande konsekvenser. Det är därför det är viktigt att hålla pannor och kastruller under uppsikt när man lagar mat.

Vad är en spisvakt?

En spisvakt är en säkerhetsanordning som installeras på din spis, som sedan övervakar och hjälper till att förhindra bränder. Den består vanligtvis av en värmevakt som känner av temperaturen på spisen och en brytare som kan stänga av strömmen om temperaturen blir för hög.

Hur fungerar en spisvakt?

Om temperaturen överstiger en viss gräns så startas en larmsignal för att varna. Om ingen åtgärd vidtas så bryter spisvakten automatiskt strömmen till spisen för att förhindra att brand uppstår. Vissa varianter har även inbyggd rörelsedetektor, vilket innebär att de kan stänga av spisen om ingen är i närheten under en viss tid.

Spisvakter kan även vara bra att ha till induktionshäll, även om den typen av spis är något säkrare eftersom de automatiskt stängs av när man tar bort kastrullen eller stekpannan från plattan. Att ha en spisvakt till induktionsspisen ger ett extra lager av säkerhet genom att övervaka temperaturen och bryta strömmen om det blir för varmt eller om det uppstår rök.

Mamma och dotter står i köket och trycker näsorna mot varandra och ler. Barnet sitter på köksbänken.

Har du en olycksfallsförsäkring?

Om du har otur och råkar ut för ett olycksfall är det bra att ha en olycksfallsförsäkring. Då kan du bland annat få ersättning för trasiga glasögon, sveda, värk, vistelse på sjukhus, rehabilitering och invaliditet.

Läs mer om olycksfallsförsäkring

Köksfläkt och brandrisk

Se till att rengöra filtret i din köksfläkt ofta, för att få bort fett och smuts som kan verka lättantändligt. Om du ska fritera mat i en gryta på spisen så ska du aldrig ha köksfläkten påslagen. En större mängd het olja är en ökad brandrisk i sig och om det börjar brinna i grytan med olja så kan eld snabbt sugas upp i fläktsystemet och i värsta fall antända byggnaden.

Mikrovågsugn och brandrisk

En microvågsugn innehåller ett filter som kan antända om det samlas mycket fett. Rengör hela insidan av mikron regelbundet – även filtret. Om du har en micro i skåp så finns viss brandrisk att se över när det kommer till placeringen. Se till att microvågsugnen har tillräckligt med utrymme runtom för att kunna ventilera värmen som uppstår vid användning. Det är också viktigt att regelbundet städa ur damm och fett som kan samlas bakom micron.

Brandsläckare i kök

Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket. Bränder startar ofta för att man gör ett misstag som hör ihop med att vi glömmer, stressar eller helt enkelt tänker på något annat. Mat och matlagning ska vara enkelt, säkert och roligt. En brandsläckare i köket kan släcka mindre bränder och bidrar till att skapa ett tryggare kök.

Ska man ha brandvarnare i köket?

Att ha en brandvarnare nära köket kan vara avgörande för att tidigt upptäcka en brand och agera snabbt. En brandvarnare kan varna dig om rökutveckling innan en brand hinner sprida sig, vilket ger dig värdefull tid att släcka elden eller evakuera hemmet. Men när det gäller placeringen av brandvarnare i köket finns det några saker att tänka på.

Brandvarnare är känsliga för rök och ånga, vilket innebär att de kan utlösas av matos och ånga från matlagning, vilket i sin tur kan leda till falsklarm. Att placera en brandvarnare direkt i köket är därför inte ultimat. För att balansera säkerheten och minimera risken för falsklarm rekommenderas att placera brandvarnaren nära, men inte direkt i köket. En bra placering kan exempelvis vara i hallen eller i ett angränsande rum, i nära anslutning till köket. På så sätt kan brandvarnaren upptäcka rök från köket utan att störas av matos och ånga.

Så minskar du risken för brand i köket

  • Ha minst en brandvarnare per våningsplan och tänk på att ha en nära köket.

  • Ha en brandfilt och en brandsläckare lätt åtkomligt från köket

  • Placera brandsläckare på synlig plats och se till att den är lättillgänglig när du använder spisen.

  • Kontrollera att plattor inte lämnas påslagna och att barn eller husdjur inte kommit åt reglagen.

  • Om en brand uppstår på spisen, försök kväva den med ett lock eller en brandfilt, försök aldrig släcka en brand i en kastrull eller stekpanna med vatten.

  • Stanna hemma när diskmaskinen i köket eller andra maskiner i hemmet är igång.

  • Installera en spisvakt som känner av rök och värme, samt larmar eller bryter strömmen till spisen

  • Se till att rengöra spis, ugn och spisfläkt från fett och smuts

Och sist men inte minst: Se till att ha en bra hemförsäkring som ger ett bra skydd om olyckan ändå skulle vara framme.

Smaklig måltid, önskar ICA Försäkring!