Därför bör du ha brandsläckare i köket
Köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet och det är på spisen som branden oftast uppstår. Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket.
Bränder startar ofta för att man gör ett misstag som hör ihop med att vi glömmer, stressar eller helt enkelt tänker på något annat. Mat och matlagning ska vara enkelt, säkert och roligt.
Ett grundläggande råd är därför att inte lämna kastruller eller stekpannor på en varm spisplatta när du lämnar köket. En brandsläckare i köket kan släcka mindre bränder och bidrar till att skapa ett tryggare kök.
Tips för ett tryggare kök:
Ha minst en brandvarnare per våningsplan och tänk på att ha en nära köket.
Placera brandsläckare på synlig plats och se till att den är lättillgänglig när du använder spisen.
Kontrollera att plattor inte lämnas påslagna och att barn eller husdjur inte kommit åt reglagen.
Lägg på ett lock om det brinner i en kastrull och försök aldrig släcka en brand i en kastrull eller stekpanna med vatten.
Stanna hemma när diskmaskinen i köket eller andra maskiner i hemmet är igång.
Koppla en spisvakt till spisen som känner av rök eller värme och larmar eller bryter elen till spisen.
Rengör regelbundet spis, ugn och spisfläkt.
Källa: DinSäkerhet.se