Förhindra inbrott – så minskar du risken
Att drabbas av inbrott är ofta en värre upplevelse än man kan föreställa sig. Här är tips på hur du gör det svårt för tjuvarna.
Att drabbas av inbrott är för många en väldigt tuff upplevelse. Förutom att du blir av med värdefulla saker, så är känslan av att någon okänd gått omkring och rotat bland dina tillhörigheter kanske det svåraste. Som grädde på moset kanske alla lådor och garderober är tömda och allt är en enda röra.
Det finns två sätt att förebygga inbrott. Det ena är att se till att tjuven inte lockas av att ta sig in i ditt hus och det andra är att göra det så svårt som möjligt för tjuven när den väl försöker.
Skaffa larm
Många tjuvar undviker larmade hus. Om någon ändå tar sig in har det trots allt en stressande effekt, vilket gör att tjuven inte hinner gå igenom ditt hus lika noga. Ett larm kopplat till väktare är därför ett av de effektivaste tipsen, men kostar samtidigt en slant.
Samarbeta med dina grannar
Berätta för grannarna att du reser bort! Att se efter varandras hus är bevisat effektivt, särskilt om grannarna kan hjälpas åt att få ditt tomma hus att se bebott ut. Det kan handla om att skotta snö åt varandra på vintern eller klippa gräset på sommaren. Men bara att parkera på grannens uppfart eller köra upp för att skapa spår i snön, gå på gångarna så det blir fotspår runt huset, tömma brevlådan och slänga sopor i soptunnan gör stor skillnad.
Ibland klär tjuven ut sig till exempelvis hantverkare för att enklare smälta in. Håll utkik om du ser eller hör något avvikande. Tycker du att någon ser misstänkt ut, hälsa och fråga vem personen ska besöka. En tjuv vill undvika att bli igenkänd och överger ofta hellre området.
Se över altandörren
Den vanliga ytterdörren är normalt svår att bryta sig in genom och syns dessutom ofta väl från gatan. Altandörren däremot kan både vara bräcklig, ha dåligt lås och karm och är inte sällan dold för omgivningen. Har du en dålig altandörr med ett enkelt lås kan byte av den vara din första och viktigaste åtgärd för att förhindra inbrott.
Installera rörelsesensorer
När det blir mörkare ute ökar antalet inbrott. Se till att huset alltid är ordentligt upplyst eller att ytterlamporna tänds via rörelsesensorer om någon kommer in på tomten. Tjuvarna vill hellre jobba osynliga i mörkret.
Förvara redskap och verktyg inlåsta
Hjälp inte tjuven på traven genom att till exempel ha verktyg eller stegar framme. En stege ska vara fastlåst om den förvaras utomhus.
Tänk på var du förvarar värdesaker
Undvik att ha värdesaker framme så att de syns utifrån. Det kan locka tjuvarna att bryta sig in, eftersom de förutsätter att mer att hämta när de väl är inne. Försök för säkerhets skull komma på gömställen för dina värdesaker som är knepiga att hitta – garderoben eller byrålådan duger inte. Sådant som du är extra rädd om, eller som är svåra att ersätta, kanske kan förvaras hos någon annan medan du är borta.
Dokumentera det viktigaste
Skulle du trots allt få inbrott kommer polisen och försäkringsbolaget att be dig om en lista på det som stulits. Många tycker att det kan vara svårt att komma ihåg allt i efterhand, till exempel vilka smycken som låg i skrinet. Därför är det väldigt värdefullt att dokumentera värdesakerna. Fotografera dem, skriv ned olika kännetecken och spara tillverkningsnummer och kvitton. Det hjälper både i dialogen med ditt försäkringsbolag och ökar möjligheten att få tillbaka saker genom att polisen kan spåra ditt gods.
Håll ytterdörren låst
Sist men inte minst – ha alltid ytterdörren låst, även när du är hemma. Många inbrott sker faktiskt även då.
Läs mer om varför en säkerhetsdörr kan vara en bra investering.
Källa: Villaagarna.se och polisen.se
Bo i ro med ICAs hemförsäkring
Hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Hos oss ingår drulle och hela 60 dagar i reseskydd. Dessutom är grundskyddet bäst av alla enligt konsumenternas.se.