Inneboende och hemförsäkring – vad gäller?
Att hyra ut en del av sin bostad till en student eller någon annan som behöver ett tillfälligt boende bidrar inte bara till att lindra bostadsbristen – det är också en välkommen extra inkomst för den som har ett rum till övers. Men hur fungerar det egentligen med hemförsäkringen när du har en inneboende? Och hur ska du som inneboende tänka när du flyttar in hos någon? Vi reder ut allt du behöver veta om hemförsäkring när du har eller är inneboende.
Så fungerar hemförsäkringen när du har en inneboende
Innan du öppnar upp din inredda källare eller ett outnyttjat rum i din bostad för en inneboende är det viktigt att ta reda på vad som gäller med hemförsäkringen så att du inte står utan skydd om något skulle hända. Hemförsäkringen skyddar både hemmet, dina saker och dig som person. Men även om du tillfälligt delar hem med en inneboende så tillhör ni faktiskt olika hushåll, vilket innebär att ni som regel behöver ha varsin hemförsäkring.
I vissa fall kan det vara bra att göra ett tillägg i din hemförsäkring när du ska ha en inneboende. Kolla alltid med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Behöver du som inneboende en egen hemförsäkring?
Om du ska hyra in dig hos någon är det viktigt att du tecknar en egen hemförsäkring. Vid inbrott kan du inte få ersättning från din värds hemförsäkring om dina saker blir stulna. Och om du ska ut och resa gäller inte reseskyddet som ingår i din värds hemförsäkring för dig som är inneboende. Förutom skydd för dina prylar och dig som person ingår också ansvars- och rättsskydd som till exempel kan hjälpa dig om du råkar ha sönder något i bostaden.
Du behöver inte ha en speciell typ av hemförsäkring när du är inneboende utan oftast brukar en hemförsäkring för hyresrätt vara det som gäller. Det finns också särskilt prisvärda hemförsäkringar för dig som är student som gäller även när du är inneboende.
Kan en inneboende inkluderas i värdens hemförsäkring?
Det finns vissa fall då den som är inneboende kan skrivas in i värdens hemförsäkring och bli medförsäkrad, men då krävs det att man faktiskt delar hushåll. Ett sådant fall kan exempelvis vara om den som är inneboende är en nära släkting. Det är dock värt att veta att två personer i samma hushåll inte kan använda skyddet i hemförsäkringen vid en tvist inom hushållet, till exempel om den ena kräver skadestånd av den andra.
Läs mer:
Hur gäller försäkringen när du hyr ut i andrahand?