Renovera badrum – så undviker du fällorna
En badrumsrenovering är ofta ett stort och dyrt projekt. Vår byggtekniker Daniel Olsson hjälper dig undvika besvärliga fallgropar, som att golvvärmen inte fungerar, eller att det nya badrummet får vattenskador.
Be om offerter
För att du ska kunna jämföra offerter från olika företag och få en klar uppfattning om kostnaden för din badrumsrenovering är det bra att be om offerter med fast pris. Tänk noga igenom i förväg vad du vill ska ingå i jobbet och se till att det finns med i offerten. På det sättet undviker du många missförstånd och minskar risken att det tillkommer arbete i efterhand som gör att slutnotan blir högre än du räknat med. För att en entreprenör ska kunna uppskatta tidsåtgång och pris och ge en seriös offert behöver den inspektera ditt badrum på plats. Det är också ett bra tillfälle för dig att ställa frågor och förklara vad du vill ha.
Kolla upp firman
Det är viktigt att den som ska göra jobbet följer branschregler och föreskrifterna för badrum. Försäkra dig om att plattsättningsfirman du har valt har våtrumsbehörighet. Det kan du göra på Byggkeramikrådets hemsida eller på Svensk våtrumskontroll. VVS-företaget ska vara auktoriserat enligt branschregler Säker Vatteninstallation. Elinstallatörens behörigheter hittar du hos Elsäkerhetsverket. Alla företag måste kunna lämna garanti och dokumentation på arbetet. Referenser är också mycket viktiga. Be att få kontakta tidigare kunder. Kolla också att företaget inte finns med på Råd & Röns svarta lista.
Gör upp en tidplan
Troligtvis vill du inte vara utan badrum längre än absolut nödvändigt. Skriv ett avtal med den hantverksfirma du anlitar hur lång tid renoveringen får ta. I avtalet ska det också anges vad som händer om renoveringen skulle dra ut på tiden. Om det tillkommer arbete som inte finns med i avtalet kommer det läggas utöver den avtalade tiden. Därför är det viktigt att du är så detaljerad som möjligt om vad som ska ingå redan när du ber om offerten.
Välj rätt material
Sätt av ordentligt med tid för planering. När du väl bestämt dig för kakel och badrumsinredning kan det vara flera veckors beställningstid. Det är bra om allt finns på plats när hantverkarna kommer, så att el- och rörinstallationer hamnar på rätt ställe. Tänk på att du själv har ansvar för att välja material och inredning som är anpassade för våtrum. Om du till exempel skulle råka välja kakel mot plattsättarens rekommendationer kan det vara väldigt svårt att få kompensation i efterhand.
– Entreprenören brukar ofta kunna köpa ut även materialet och lämna garanti på både det och arbetet. Det är ett bra val. Material som inte ingår i standardutbudet eller måste specialbeställas kan du behöva skaffa själv, så stäm av i god tid, säger Daniel Olsson, byggtekniker på ICA Försäkring.
Bo i ro med ICAs hemförsäkring
Hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Hos oss ingår drulle och hela 60 dagar i reseskydd. Dessutom är grundskyddet bäst av alla enligt konsumenternas.se.
Ventilation förebygger fuktskador
Har du ett gammalt badrum är det inte säkert att ventilationen är rätt anpassad. Dålig ventilation kan på sikt ge problem med mögel, fuktskador och dålig inomhusluft. Se därför till att det nya badrummet får bra lufttillförsel, enklast genom en springa under badrumsdörren, och en fläkt som leder ut fukten från huset efter dusch och bad.
Kolla rören
Planerar du badrumsrenovering i villan eller fritidshuset är det viktigt att också tänka på de rörinstallationer som går till och från badrummet. Har du till exempel gamla avloppsrör i gjutjärn bör du fundera på att byta dem samtidigt.
– Även om det blir en extra kostnad i badrumsprojektet ska du jämföra det med att behöva riva upp det nyrenoverade badrummet efter ett par år när de gamla rören börjat rosta och läcka, säger Daniel Olsson.
Planera el och vatten noga
När det gamla badrummet rivits ut och gamla vatten- och avloppsanslutningar eventuellt bytts är det dags att dra ny el och dolda vattenrör. Det är viktigt att till exempel golvbrunn och el till handdukstork hamnar på rätt ställe. När tätskiktet lagts på i nästa steg går de inte att flytta. Vägguttag får bara sitta på vissa platser i badrummet. Kolla med elinstallatören.
Förebygg problem med golv och golvvärme
Om elvärmen i det nya badrumsgolvet visar sig fungera dåligt kan det bero på bjälklaget, isoleringen, monteringen, gjutningen, vattenskyddet – eller själva slingan. I värsta fall hamnar du i en situation där olika hantverkare skyller på varandra.
– Se till att en leverantör tar ett helhetsansvar för golvvärmen. De ska se till att testa att slingorna fungerar som de ska både före läggningen, innan flytspacklingen och i efterhand, rekommenderar Daniel Olsson.
För att vattnet ska rinna undan måste golvet ha rätt lutning mot golvbrunnen. Var noga med att också golvets fall kontrolleras redan innan tätskiktet och kaklet läggs på.
Be om dokumentation och intyg
En vanlig skada i badrum är att det börjar läcka vatten eller ånga genom tätskiktet eller en tätskiktsanslutning på golvet eller väggen. Det kan till exempel bero på att en gammal golvbrunn återanvänts, att infästningen till duschblandaren är fel eller att tätskiktet inte ansluter på rätt sätt mot rör eller tröskel. Eftersom tätskiktet inte går att se när kakel och klinker är på plats är det viktigt att det finns fotodokumentation på tätskiktet som bevisning på att det är korrekt utfört. Var därför tydlig mot entreprenören att du vill ha renoveringen dokumenterad och fotograferad under arbetets gång.
– Skulle du få en vattenskada går det mycket snabbare för oss att handlägga skadan om vi snabbt kan se hur renoveringen har gjorts, vilka material som har använts och att firman haft våtrumsbehörighet. Dessutom kan man undvika att riva upp badrummet i onödan, förklarar Daniel Olsson.
Be om ett kvalitetsdokument från plattsättaren tillsammans med monteringsanvisning för tätskiktssystemet. VVS-installatören ska kunna lämna branschens eget intyg på att den har följt reglerna. När det gäller fotodokumentationen är det särskilt viktigt att få med tätskiktet, hur golvbrunnen är monterad och vilka produkter som använts. Ska du ha golvvärme behöver installationen fotograferas före gjutningen.
Om du är missnöjd med jobbet
Vill du reklamera ett våtrumsarbete ska du i första hand vända dig till firman som gjort jobbet. Var tydligt med varför du är missnöjd och med vad. Jämför med vad som var uppgjort i avtalet. Om ni inte kan komma överens behöver du ta in en oberoende besiktningsman. Eftersom det är du som reklamerar måste du betala kostnaden för detta. Du kan också göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.
Fler badrumstips
Livslängd hus – så länge håller olika delar, exempelvis badrum, fuktspärr och varmvattenberedare
Koppla säkert och slipp farlig el hemma
Köpa hus med källare – undvik och förebygg skador i exempelvis våtrum