Sänkt värme i huset ökar risken för frysskador
Höst och vinter innebär fallande temperaturer som i sin tur kan ge stigande elkostnader. Många undersöker därför sätt att hålla nere utgifterna för elen under vinterhalvåret. Planerar du kanske på att elda mer i kaminen i vinter? Att elda under de kallare månaderna är både mysigt och kan vara smart för plånboken. Men se upp så att du inte sänker värmen i huset för mycket, då ökar nämligen risken för frysskador på ledningar och rör.
När fryser vatten i rör?
Som tumregel bör du minst ha 15 grader i huset för att undvika frysskador. Frysskador på vattenledningar kan bland annat leda till kostsamma reparationer, trasiga toaletter, handfat och stora vattenläckor.
Planerar du på att använda kaminen mycket i vinter behöver du därför ändå ha en grundvärme på minst 15 grader i bostaden. Detta eftersom värmen från kaminen ger lokal värme och inte sprider sig jämt genom huset.
Tänk på!
Elda inte för länge i kaminen, eftersom det kan öka risken för brand. Rekommendationen är att max elda i cirka 3-4 timmar åt gången.
Så gör du för att förhindra att vattenledningar fryser
Om du bor i huset är det bra att ha en grundvärme på minst 15. Vill du stänga av värmen i fritidshuset eller villan helt ska du stänga av huvudvattenkranen och tömma alla ledningar, kranar och vattencisternen till toaletten på vatten. Frostskydda handfat, diskho, golvbrunnar och vattencisternen till toaletten genom att hälla i frostskyddsvätska. Förutom det kan du också tänka på...
Att vara uppmärksam - ju tidigare du hittar isproppen desto mindre risk för bestående skador på rören.
Om du är bortrest – be en granne, vän eller släktning om hjälp att se över huset. Har du ett fritidshus är det bra att åka dit med jämna mellanrum och kontrollera att rörledningar inte har frusit.
Frostvakt – kostar mindre än ett element men hjälper till att skydda vattenledningar från frysskador.
Att täta dörrar och fönster samt att dra för gardinerna. Det hjälper till att hålla värmen i huset om du är borta.
Om olyckan har varit framme
Om rören spricker och vatten börjar läcka behöver du snabbt stänga av huvudkranen och kontakta behörig reparatör så fort som möjligt. Se även till att kontakta ditt försäkringsbolag. Om det bara rör sig om en ispropp och inte frusna rör, är det bäst att försöka lokalisera isproppen så snabbt som möjligt för att sedan tina upp med exempelvis hårfön eller en varm trasa runt rören.
Hur funkar försäkringen?
I de allra flesta hemförsäkringar ingår vattenläcka som är till följd av frysskador. Däremot är det bra att ha koll på aktsamhetskraven i din hemförsäkring. Om dina rör exempelvis fryser på grund av att du har sänkt värmen för mycket, kan det nämligen ge avdrag på ersättningen.
I vår husförsäkring ingår ersättning för reparation av läckageskador som uppstått på grund av frysta rörledningar. Håll utkik i ditt försäkringsvillkor om aktsamhetskravet, eftersom det kan påverka ersättningen. Du kan läsa mer om din husförsäkring, ersättning och om aktsamhetskravet i villkoren.